4 exercitii de stretching facute acasa care te scapa de durerile de spate

Exrcitii pentru muschii spatelui

Cele mai eficiente exercitii care ne scapa de durerile de spate sunt intinderile (stretching) care trebuie executate lent si cu delicatete si nu necesita foarte mult efort fizic, putand fi executate de marea majoritate dintre noi care nu avem chiar ” sportul in sange ”.  Nu trebuie decat sa te ” cufunzi ” intr-o anumita postura si apoi sa lasi lucrurile sa decurga de la sine, permitand gravitatiei sa actioneze. Senzualitatea minunata a diferitelor pozitii te va face sa te simti mai viu din punct de vedere fizic si cu mintea mai limpede, ajungand totodata la o stare de liniste emotionala si de imobilitate asemanatoare starilor induse de tehnicile de meditatie.

Stretchingul, pe langa faptul ca elimina durerile de spate, ne ajuta si in lupta cu kilogramele in plus, caci cat de grozava ar fi dieta de slabit, fara sport nu avem rezultate pentru prea mult timp. Sportul ne creste metabolismul si in felul acesta arderile ne ajuta sa ajungem la greutatea dorita fara a ne infometa prin diete drastice de slabit. Citeste aici cat de importante sunt exercitiile fizice cand dorim sa eliminam kilogramele in plus.

Ce beneficii ne aduc intinderile pentru sanatatea corpului nostru?

In timp ce exercitiile aerobice dinamice aduc mari beneficii inimii si plamanilor, tonifica o buna parte din muschi si sporesc vitalitatea generala, intinderea lenta, domoala a anumitor grupe de muschi va va da o gratie extraordinara, va va imbunatati flexibilitatea articulatiilor si va elimina tensiunea musculara.

Citeste si executa cele 4 exercitii de intinderi si vei scapa de durerile de spate

1 Deschideri pentru eliminarea tensiunilor din corpul tau

Acest exercitiu pasiv te va face constienta de tensiuni pe care nu ai banuit niciodata ca le ai. Sursa durerilor de spate este pe jumatate identificata: tensiunile.

Practicarea sa regulata iti va imbunatati mersul pe jos, va elibera tensiunile din regiunea pelvina care afecteaza raspunsul sexual si da partii interioare a coapselor cantitatea de exercitiu fizic necesara pentru a-si mentine supletea. Citeste aici  ce trebuie sa faci pentru a avea coapse suple si fese tari .

In acelasi timp este un exercitiu excelent pentru a invata sa lasi gravitatia sa lucreze pentru tine, in loc sa cheltuiesti energie ca sa actionezi impotriva ei.

Cum se procedeaza:

Te asezi jos paralel cu un perete, cu picioarele intinse in fata ta si cu un sold rezemat de perete. Acum intinde-te pe spate, balansandu-ti ambele picioare intr-un arc de-a lungul peretelui in timp ce-ti rasucesti corpul astfel incat sa ajungi sa stai in unghi drept fata de perete, cu picioarele in ” V”. Lasa-ti picioarele sa se departeze usor prin forta gravitatiei, pana la deschiderea maxima si relaxeaza-te. Vei simti o durere chiar pe partea interioara a coapselor provocata de tensiunea in exces si nu trebuie decat sa o constientizezi. Vei descoperi ca durerea isi schimba intensitatea pana cand inceteaza sa mai fie neplacuta, pe masura ce muschii tai se destind, iar treptat vei reusi sa desfaci tot mai mult picioarele, fara sa fie nevoie sa fortezi, ci trebuie sa lasi lucrurile sa vina de la sine. Ramai in aceasta pozitie timp de 3 minute, cu ochii inchisi, constientizand in tacere senzatiile din propriul tau corp.

2 Rasuciri pentru talie si coloana vertebrala

Aceasta miscare lungeste muschii pieptului si de pe partea din fata a umerilor, restabilind flexibilitatea articulatiilor umerilor. Ajuta in acelasi timp la recapatarea supletei in zona taliei si a stomacului iar miscarea de torsiune da elasticitate coloanei vertebrale, facand-o mai puternica si mai supla si asigurand protejarea fata de durerile de spate.

Cum se procedeaza:

Stand pe spate, ridica labele picioarelor si incruciseaza picioarele punand stangul peste dreptul, dupa care indoaie-ti laba piciorului stang sub gamba piciorului drept. Cu picioarele blocate in acesta pozitie, coboara-ti incet genunchii intr-o parte pentru a atinge podeaua, intinzand bratul stang deasupra capului si aducandu-ti incet umarul la podea (s-ar putea sa nu ajunga la podea de la inceput, dar cu timpul vei reusi). Acum, intr-un arc larg, misca acelasi brat intr-un semicerc, pana cand ajungi cu el in pozitia laterala, continuand sa-ti cobori umarul spre podea in opriri scurte de-a lungul arcului de cerc. Repeta acesta manevra de trei ori, alocand fiecarei miscari semicirculare a bratului cate o jumatate de minut. Schimba pozitia picioarelor si repeta manevra. Citeste aici despre  exercitii fizice care tonifiaza si subtiaza picioarele.

3. Intinderea gatului pentru o postura frumoasa

Acest exercitiu usureaza tensiunea din ceafa, favorizand circulatia sangvina catre cap, lungeste tot spatele, relaxeaza muschii ochilor eliminand incordarea oculara. Practicarea acestui exercitiu le este de folos indeosebi celor care sufera de migrene si dureri de cap, eliminand tensiunile din ceafa si umeri care provoaca astfel de dureri extrem de neplacute. Totodata, este un remediu excelent pentru relaxare atunci cand treci printr-o perioada mai agitata.

Cum se procedeaza:

Stai intins pe spate, cu picioarele drepte in fata, cu bratele de-a lungul corpului si palmele lipite de podea. Acum indoaie-ti genunchii si ridica-ti lent picioarele deasupra corpului si capului, impingand in jos cu palmele, atat cat iti permite ceafa, mentinandu-ti pozitia dreapta a capului (daca picioarele tale nu ating cu usurinta podeaua, poti sa folosesti o perna sau un taburet jos pe care sa te sprijini). Acum, lasa miscarea sa decurga lin, relaxeaza-te cat mai mult , fiind atenta la momentele cand stai intinsa. Citeste aici despre masajul gatului si alte exercitii de tonifiere a gatului ce-i adauga suplete.

4. Indreptarea coloanei vertebrale

Acesta este un exercitiu simplu pe care il poti face pentru a-ti imbunatati postura. Diferenta pe care o buna postura o face pentru aspectul corpului nostru este enorma. Cand stam corect, muschii abdominali iti indeplinesc corect rolul de sustinere si intregul corp este aliniat astfel incat sa arate mai subtire si mai inalt. O postura buna este benefica si pentru sanatatea mentala si fizica, ameliorand durerile de spate, stresul si chiar durerile de cap.

Un profil cu o postura urata, precum un spate curbat, umerii cazuti si un cap iesit in fata, este comun. Exercitiile de intindere pot transforma postura urata in una obisnuita si corecta.

Cum se procedeaza:

Ia o gura mare de aer si incepe sa ridici usor umerii in sus si in spate cat de departe poti. Cand expiri, elibereaza usor, lasand umerii in jos. Cand lasi umerii jos, imagineaza-ti ca se intersecteaza cu mijlocul spatelui. Ridicarile de umeri elibereaza tensiunea muschilor mari ai spatelui superior, care trag gatul. Centreaza-ti capul si trage barbia. Pune mainile in spatele capului, impinge capul in ele si tine 3-5 secunde si repeta de 10-20 de ori, apoi plaseaza o mana pe o parte a capului. Cu barbia, impinge capul in mana si tine 3-5 secunde. Repeta de 10 -20 de ori. Schimba mainile si repeta pe cealalta parte. Aceste miscari te ajuta la intarirea musculaturii gatului. Citeste aici cat de important este masajul corpului atunci cand  dorim sa scapam de durerile de spate.