Bronzatul, placerea femeilor, pentru a fi cat mai deplina este bine sa cunoastem anumite aspecte si sa respectam o serie de reguli.
Cine este raspunzator de aparitia pielii bronzate atunci cand ne expunem la soare?
Sub actiunea energiei solare, pigmentul brun care coloreaza celulele epidermice – melanina- formeaza un ecran natural.Dar, la inceput, acest pigment nu este suficient si de aceea este necesara aplicarea de lotiuni, creme, uleiuri, emulsii cu protectie solara.
Cu cat pielea noastra este mai bogata in melanina cu atat este mai putin expusa neplacerilor, dar nu va fi scutita de arsuri si insolatie daca nu folosim produse cu ecran solar potrivit sau daca orele pentru plaja sunt cele nepotrivite. Produsele cu factor de protectie au o actiune dubla: pe de o parte hidrateaza pielea, protejand-o de imbatranire, iar pe de alta parte filtreaza razele solare, favorizand pe acelea care produc bronzarea.
Nu toti ne bronzam la fel de usor
Este adevarat, ca nu toate persoanele poseda cantitati egale de pigmenti melanofori, care brunifica pielea sub actiunea razelor solare. Persoanele blonde cu pielea foarte deschisa suporta mai greu soarele, deoarece continutul pielii in melanina este mai redus decat pielea persoanelor brunete care rezista mai bine la razele ultraviolete, vant, aer marin. Cremele solare cu factor de protectie ridicat devin o necesitate pentru persoanele blonde si roscate, evitand astfel insolatia, arsurile, bronzul inegal, petele si chiar uscarea excesiva a pielii.
Soarele prieten sau dusman pentru pielea noastra?
Se intampla adesori ca dupa o simpla plimbare in plina vara fara protectie solara, palarie ,ochelari de soare, sa ajungem cu febra, dureri de cap, greata, arsuri, iritatii. Ochelarii de soare cu filtre de protectie adecvate devin accesoriul obligatoriu in timpul verii. Crema de protectie trebuie aplicata de cate ori iesim in aer liber (nu neaparat la plaja). Umerii si nasul trebuie protejati in mod special chiar si in afara momentelor cand mergem la plaja, altfel arsurile, iritatiile si descuamarile pielii se vor” instala” foarte repede.
Cum ne alegem produsul cosmetic potrivit impotriva foto-imbatranirii?
Produsele cosmetice anti-solare contin filtre solare de protectie maxima impotriva radiatiilor ultraviolete (UVA-UVB). Cele care contin SPF 30 pot sa absoarba peste 95% din radiatiile UVB, iar cele cu SPF 50 pot sa absoarba peste 97%din radiatiile UVB. Se gasesc produse cosmetice sau dermocosmetice imbogatite cu apa termala cu factor de protectie de la 6 SPF si pana la 50+ SPF.
Multe dintre aceste produse cu factor de protectie mai contin si extracte din plante (ceai verde, aloe, galbenele, troscot, tei, rodie) cu rol de a echilibra nivelul de hidratare, de a inhiba actiunea radicalilor liberi avand actiune antioxidanta sau aduc un plus de elasticitate pielii protejand astfel impotriva foto-imbatranirii si a ridurilor. Aloe vera o intalnim de cele mai multe ori in compozitia lotiunilor cu aplicare dupa plaja (After-sun), datorita actiunii emoliente, protective si cicatizante.
Produsele solare filtrante au rolul de a opri anumite raze solare. Cei care doresc sa-si pastreze cat mai mult timp pielea bronzata si pentru a impiedica descuamarea pielii vor folosi produse destinate ingrijirii pielii dupa plaja sau spray-ul cu apa termala care hidrateaza si revigoreaza pielea dupa expunerea la plaja.
In timpul verii, crema zilnica trebuie sa contina fitru de pana la 20 SPF sau putem sa folosim fondul de ten cu SPF ori pudra de fata cu SPF. Foarte folositoare in anotimpul cald sunt si cremele cu factor de protectie ridicat(30 sau 50+) care au incorporate si culoare, de obicei pe 2 sau 3 nuante si in felul acesta renuntam la fondul de ten. Vara cu cat aplicam mai putin make-up cu atat mai bine, mai ales in zilele de canicula.
Recomandarea este sa alegem creme, lotiuni, uleiuri sau emulsii cu SPF in cazul pielii uscate, sensibile iar pentru pielea normala sau grasa putem alege formule fara grasime, incolore sub forma de spray sau geluri cu SPF. Citeste aici cum sa te protejezi de soare la mare.
Trucuri pentru obtinerea bronzului perfect
Pentru o piele bronzata frumos si uniform, expunerea la soare trebuie sa fie progresiva. Cea mai frecventa greseala este aceea ca atunci cand dorim sa ne bronzam cat mai repede si cu orice pret stam la plaja de dimineata si pana seara. Acest lucru este total gresit deoarece abuzul de raze ultraviolete provoaca aparitia ridurilor, care adaugandu-se an de an determina o imbatranire precoce a pielii. Citeste aici care sunt cele 10 greseli ce conduc la ridarea precoce a pielii.
Iata schema de expunere la soare recomandata de specialisti:
-Pentru picioare si brate: expunerea in prima zi trebuie sa fie de 15 minute; a doua zi de 30 de minute; a treia si a patra zi de 45 de minute; dintr-a cincea zi cat dorim noi in intervalul 8-11 sau dupa ora 16.
-Pentru coapse si spate: in primele trei zile se recomanda ca expunerea la soare sa fie de 15 minute; in a patra si a cincea zi de 30 de minute iar din a sasea zi timp nelimitat in intervalul orar adecvat.
-Pentru abdomen si bust: in primele patru zile ideal ar fi 15 minute, in a cincea zi 30 de minute si dintr-a sasea zi fara limite in orele recomandate.
Crema sau lotiunea cu factor de protectie se va aplica cu maxim 2 ore inainte de expunerea la soare, pentru a avea timp sa se impregneze. Se va aplica in strat gros si omogen, insistandu-se asupra partilor mai sensibile: nasul, pometii, umerii, partea dorsala a piciorului. Aplicarea de lotiune trebuie repetata dupa 1/2 -2 ore de plaja (apa,transpiratia si soarele elimina crema).
Formarea pigmentului brun este incetinita pe o piele care contine substante acide, precum si ingerarea unor medicamente care sensibilizeaza organismul sub actiunea razelor solare (sulfamide, tranchilizante, antibiotice,laxative, antiulceroase de tip omeprazol). Pentru un bronz perfect se recomanda evitarea consumului de bauturi alcoolice.
Este foarte importanta hidratarea pielii dupa expunerea la soare, de aceea se recomanda folosirea unei lotiuni pentru regenerarea celulelor. Lotiunea hidratanta se va folosi dupa ce am facu dus, deoarece in felul acesta vom pastra prospetimea pielii, dusul avand scopul de a elimina sarea si praful care au acoperit porii. Laptele sau lotiunea hidratanta are rolul de a fixa bronzul si ne ajuta sa evitam inrosirea pielii si formarea de crapaturi ale acesteia incetinind descuamarea.
De ce vitamine avem nevoie pentru o piele bronzata uniform si frumos?
Pentru a avea o piele bronzata tebuie sa introducem in alimentatie vitamina A care ne ajuta sa ne bronzam fara a ne inrosi, pe care o gasim in unt, ficat oua, morcovi, spanac, piersici. Lipsa vitaminei A o recunoastem la persoanele care se inrosesc fara a se bronza.
Lipsa vitaminei B2 determina o pigmentare defectuoasa. Prezenta in limite normale a vitaminei B2 intretine o buna circulatie a organismului si ajuta la pigmentarea perfecta. Vitamina B2 o gasim in: legume verzi, lapte, ficat, branza, iaurt, rosii, carne.
Vitamina PP ne ajuta sa avem o piele fina si sa capatam un bronz placut, evitand neplacerile cauzate de actiunea soarelui aspura pielii noastre. Se gaseste in carne, ficat,peste.
S-a constatat ca este bine sa evitam absorbtia unei cantitati prea mari ce vitamina C, care are efectul de a inceti pigmentarea pielii.
Urmarile expunerii excesive la soare
-Lipsa de protectie a ochilor poate duce la aparitia conjunctivitei.
-Expunerea prelungita la soare poatre provoca alergii, mai ales la buze, acestea fiind cele mai sensibile.
-Sub actiunea prelungita a razelor solare are lor deshidratarea accentuata a celulelor vii ale epidermei iar stratul superficial se ingroasa atrofiind celulele vii, deshidratate. Citeste aici ce faci cand ai tenul uscat si deshidratat.
-Pentru persoanele care sufera de varice, protectia pielii picioarelor este primordiala. Citeste aici cum sa previi si sa elimini varicele prin remedii naturiste.