Ce facem cand avem tenul uscat si deshidratat?

Cum ingrijim tenul uscat

Care sunt semnele care ne arata ca avem tenul uscat? Tenul uscat este fin, subtire, fragil, iritabil si se descuameaza usor. Se deosebesc doua tipuri de ten uscat: cel uscat din lipsa de grasime si cel uscat din lipsa de apa (deshidratat). Pielea deshidratata este stearsa, cu riduri fine, lipsita de elasticitate si suplete. Tenul uscat este foarte sensibil la frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc) la vant, produse cosmetice pe baza de glicerina ce au efect higroscopic, la lotiuni alcoolice, soare, geluri de curatare. Tenul deshidratat se intalneste mai mult la persoanele in varsta, atunci cand eliminarea apei este mai mare decat absorbtia ei de catre organism.

Care sunt factorii care pot determina uscarea pielii?

-Este bine sa recunoastem ca de cele mai multe ori noi contribuim la uscaciunea pielii prin folosirea abuziva a gelurilor de curatare cu puternica actiune degresanta care usuca si irita tenul sau excesul de produse cosmetice  necorespunzatoare tipului nostru de ten. Lotiunile alcoolice foarte degresante si gelurile de curatare sunt produse cosmetice destinate tenului gras sau acneic, iar aplicarea lor pe o fata cu pielea uscata conduce la cresterea uscaciunii pielii.

Curele de slabire drastice prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze.

Predispozitia genetica, mai exact numarul redus de glande sebacee sau o secretie insuficienta a acestora.

Tulburari endocrine si ale circulatiei sangvine.

Factorii de mediu.  Persoanele care lucreaza in conditii meteo nefavorabile (soare, vant, ploi, frig) si fara protectie adecvata  au fata si mainile mai uscate decat cele care isi  desfasoara activitatea la birou.

Tulburarile de hidratare pot determina modificari ale tenului. Pielea contine 70% apa, iar aceasta provine din ingerarea alimentelor care contin apa si din reactiile ce au loc in organism, reactii reglate de sistemul nervos si de glandele endocrine.

-Cauza deshidratarii pielii poate fi lipsa vitaminelor A si F.

-Deshidratarea mai poate apare in timpul unor boli insotite de febra.

Lucrulul  in incaperi foarte incalzite unde aerul este foarte uscat contribuie la accentuarea uscaciunii pielii, precum si expunerea la variatii de temperatura de la cald la rece si invers.

Citeste aici care sunt cele 10 greseli ce conduc la ridarea precoce a tenului nostru.

Ce produse cosmetice se recomanda pentru tenul uscat si deshidratat?

Niciodata nu vom folosi produse cosmetice destinate tenului gras (spume de curatare, geluri, creme antiacneice) deoarece vor duce la accentuarea uscaciunii pielii. Se recomanda cremele grase si foarte grase cand este cazul. Demachiantul sa fie lapte demachiant special conceput pentru tenul uscat si foarte uscat. Cremele antirid vor fi obligatoriu incluse in ingrijirea noastra zilnica deoarece tenul uscat se rideaza cel mai devreme si cel mai mult daca nu este ingrijit corect si din timp.

De evitat apa foarte fierbinte sau variatiile de la apa calda la cea rece pentru ca favorizeaza uscaciunea pielii.

Produsele de make-up se aleg cu grija (de evitat pudra de fata care usuca fata) si se recomanda folosirea fondului de ten cremos. Daca totusi dorim sa folosim pudra, atunci se poate aplica numai dupa intinderea pe fata a unei creme foarte grase.

Cremele de noapte sunt mai grase, nutritive si nu trebuie sa lipseasca din ritualul nostru de ingrijire, fiind un pas important in prevenirea ridurilor de pe fata si din jurul ochilor.

Vara, crema de protectie grasa si cu factor adecvat nu trebuie sa lipseasca din geanta pentru plaja. Soarele usuca fata, o imbatraneste  iar ridurile isi fac aparitia mult mai devreme decat la persoanele cu tenul gras.

Sa ne preparam singure remedii naturiste pentru tenul uscat

O data pe saptamana se recomanda baia de aburi timp de 10 minute cu apa in care s-au adaugat flori de musetel sau salvie si aplicarea unei masti hidratante cu sucuri de fructe, plante, caimac, smantana, galbenus.

Laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau sub forma de lotiuni constituie remedii pretioase pentru mentinerea sanatatii pielii uscate. Citeste aici cum se prepara acasa mastile cosmetice cu miere, speciale pentru tenul uscat.

Produsele lactate precum laptele, caimacul, smantana pot fi folosite pentru ingrijirea tenului uscat deoarece in afara de calitatile lor emoliente maresc aciditatea pielii.

Cartoful se foloseste in cazul tenului uscat si ofilit in felul urmator:  se prepara o pasta din 100g cartofi curatati la 1 l de apa. Pasta calduta se mentine pe fata timp de 20 de minute si in felul acesta tenul capata prospetime si vitalitate.

Sunatoarea are actiune antiinflamatoare, cicatrizanta, calmanta. Daca adaugam musetel, nalba si salvie in parti egale, obtinem o infuzie care se poate folosi pentru tratarea tenului uscat, congestionat si iritat, avand si actiune stimulatoare.

Masca cea mai frecvent folosita si usor de preparat este cea de galbenus de ou, care datorita procentului crescut de lecitina, colesterol si vitamina A hraneste pielea si ii da suplete. La un galbenus de ou se adauga ulei de masline, de germeni de porumb sau de floarea soarelui, astfel incat masca sa nu stranga. Se mai poate adauga o lingurita de miere si uneori cateva picaturi de suc cu lamaie.

Citeste aici cum se prepara acasa mastile cosmetice cu ingrediente naturale pentru tenul uscat.

De retinut!

Avantajul  tenului uscat: nu facem cosuri.

Dezavantajul: se rideaza mai repede si mai mult.

Citeste aici ce se intampla cu tenul nostru atunci cand abuzam de produsele de make-up.