De cele mai multe ori cel mai eficient detergent sau solutie de curatat ne produce efecte nedorite asupra pielii noastre:iritatii, mancarimi, descoamari ,fragilitatea unghiilor, usturimi, dureri. Poate ar trebui sa folosim detergenti bio cu mai putine efecte neplacute asupra pielii sau chiar manusile de menaj in anumite situatii (curatatul aragazului). Citeste aici sfaturi utile pentru o curatenie rapida in gospodarie.
In cazul in care nu ne-am familiarizat cu manusile de menaj sa nu uitam sa avem grija si de pielea noastra. Deschide aici si vezi cum trebuie sa fie o gospodina moderna.
Practic, ce trebuie sa facem pentr mani sanatoase si ingrijite?
In fiecare seara sa folosim o crema de maini bogata in vitamine , indeosebi ma refer la cele cu vitamina A care este foarte importanta in refacerea epidermei si eliminarea descoamarii. Foarte benefice pielii dupa contactul cu detergentii ar fi ungunetul cu galbenele cu actiune antiiritanta si antiinflamatoare si unguentul cu tataneasa cu proprietatile lui emoliente, cicatrizante ,protective .
Daca in urma contactului cu agentii agresivi pielea a devenit uscata, solzoasa , crapata, uneori chiar cu usoare sangerari printre acele mici crapaturi si in urma tratamentul cu cicatrizante nu observati ameliorare ar trebui sa consultati medicul dermatolog.
Cand unghiile se exfoliaza, rup sau isi modifica aspectul nemaifiind netede, lucioase trebuie sa apelati la un supliment alimentar pe baza de zinc (foarte benefic in regenerarea unghiei si cicatrizarea tesuturilor afectate), biotina, complexul de vitamine B si uleiul de germeni de grau. Sursa principala de zinc este reprezentata de toate produsele animale bogate in proteine, deoarece in legume si cereale, zincul este legat de compusi numiti fitati ce scad absorbtia acestuia. Deschide aici si afla mai multe despre ingrijirea unghiilor cu remedii naturiste.
Pentru pielea afectata cel mai la indemana remediu il reprezinta uleiul de masline.
Daca am optat pentru folosirea manusilor de menaj (din cauciuc) ar trebui sa le pudram cu talc in interior, ca sa alunece bine degetele si de preferat largi sa poata fi dublate in interior cu o alta pereche din bumbac, spre a nu se coji pielea.
Mainile, imediat ce am terminat spalatul cu detergent, vor fi spalate cu apa calda, clatite cu apa rece si unse cu zeama de lamaie ca sa se restabileasca ph-ul pielii, dupa care se vor frictiona cu o crema speciala de maini sau cu glicerina in amestec egal cu zeama de lamaie. Citeste aici retete simple de cosmetice facute acasa cu lamaie si miere.
Cum se maseaza corect mainile?
-La inceput se vor masa degetele, incepand de la varfuri spre baza, in lungul si interiorul palmei cu apasari.
-Pumnul se inchide si deschide cu forta.
-Cu degetele se va face o miscare similara cu scrisul la tastatura.
-Se frictioneaza incheietura mainii cu miscari circulare, urcand in lungul bratului si antebratului cu miscari drepte, pe mijlocul lor si lateral, insistand si la incheietura cotului. Citeste aici despre beneficiile masajul corporal pentru sanatatea noastra.