V-ati intrebat vreodata de ce va simtiti balonati desi nu ati consumat alimente greu digerabile? Asocierea adecvata a alimentelor poate sa ne ajute in mod spectaculos digestia. Atunci cand asociem alimentele corespunzator prevenim competitia dintre enzimele digestive cu efecte contradictorii.
3 neajunsuri atunci cand asocierea alimentelor este gresita
-Nu se realizeaza o digestie completa. Cititi aici despre remedii naturiste ce elimina rapid indigestia.
-Absorbtia substantelor nutritive este impiedicata.
-Favorizam aparitia unor afectiuni precum: balonarea, indigestia, arsuri la stomac, crampe, constipatie, sindromul colonului iritabil, aciditatea.
Alimentele sunt diferite deci, inevitabil si digestia lor este diferita (unele au o digestie mai rapida, altele o digestie mai lenta).
Proteinele se digera lent (carnea rosie, peste, branza, oua, carnea de pui, lapte, iaurt, produsele din soia si tofu, nuci, fasole uscata, mazare uscata).
Carbohidratii (cerealele, produsele de panificatie, produsele de cofetarie,mierea, legumele care contin amidon: cartofi,cartofi dulci, dovleac, dovlecel, pastarnac, morcovul) sunt digerate repede. Daca vom consuma numai acest tip de aliment rezultatul este ca mancarea nu va fi digerata cum trebuie si astfel apar balonarile, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbtia si indigestia.
Salatele, legumele catre nu contin amidon, radacinoasele, semintele, germenii, uleiul de masline,verdeturile pot fi digerate alaturi de proteine sau carbohidrati.
Fructele sunt alimentele care se digera cel mai repede. Pentru procesul digestiei au nevoie de alte enzime decat celelalte alimente.
Deschide aici: Dieta de slabit Scarsdale, cel mai rapid si eficient regim de slabit.
Trucuri pentru asocieri corecte ale alimentelor
Nu consumati proteine si carbohidrati la aceeasi masa.
Legumele pot fi consumate alaturi de proteine sau carbohidrati.
Fructele trebuie sa fie consumate intotdeauna singure la o distanta de 30 minute de orice alt aliment. Daca fructele sunt mancate dupa masa( asa cum se obisnuieste cel mai adesea), acestea vor fermenta in intestine si nu vor putea inainta in tractul digestiv pentru ca-si asteapta randul in spatele alimentelor care au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate.
Intre masa de carbohidrati si proteine se recomanda sa treaca un timp de 2 ore. In situatia inversa cand prima masa a fost cu proteine si a doua cu carbohidrati lasati sa treaca 3 ore deoarece proteinelor le trebuie mai mult timp pentru a fi digerate. Mai exact, proteinele au nevoie de 4 ore pentru a ajunge in intestin iar carbohidratii au nevoie doar de 2ore.
Dintre toate fructele, pepenii se digera cel mai repede si de aceea nu trebuie niciodata amestecati cu alte fructe. Citeste aici despre monodieta cu pepene galben.
Cand fructele sunt combinate cu alte alimente (proteine sau carbohidrati) ne putem astepta la disconfort abdominal, balonare, flatulenta, indigestie.
Deschide aici: Dieta Gesta, cel mai echilibrat regim de slabit.
Greseli frecvente in alimentatia noastra de zi cu zi
4 asocieri gresite la micul dejun: lapte cu cereale, iaurt cu cereale, fructe cu iaurt si cereale, mikshake cu fructe.
Alte asocieri incorecte des intalnite: mamaliga cu branza si smantana, friptura cu garnitura catofi sau orez, paste cu carne, pizza, spaghete cu branza.
Legumele preparate termic se transforma in carbohidrati, deci atentie cand faceti asocieri cu alte alimente.
Cateva sugestii de asocieri recomandate: cereale si legume, paste si legume, fasole si legume, peste si legume, fructe.
Citeste aici ce este alimentul Bio si cum il recunoastem langa alte produse in magazin.
Acum, puteti sa va alcatuiti propriul meniu tinand cont de asocierile recomandate si nu o sa mai treceti prin indigestii, balonari, dureri si toate celelalte simptome ce va produceau disconfortul digestiv. Asocierea corecta a alimentelor ne aduce beneficii si in curele de slabire. Cititi acum si articolul cu beneficiile alimentatiei cu fibre.