Ce tip de ten ai? Daca nu suntem sigure ca avem ten gras sau cu tendinta acneica, acest lucru il putem verifica deoarece seboreea se pune usor in evidenta prin aplicarea pe piele a unei foite de hartie care se pateaza sau la presarea pielii intre doua degete se constata filamente seboreice pe care le putem face sa iasa prin pori. Nu trebuie sa fim suparate daca avem tenul gras, deoarece pe langa multele probleme pe care ni le provoaca prezinta si un mare avantaj pe care nu trebuie sa-l neglijam deloc: se rideaza mai greu si cel mai tarziu in comparatie cu celelalte tipuri de ten.
Cum arata tenul gras? Tenul gras este lucios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbie datorita activitatii sporite a glandelor sebacee. Pielea grasa prezinta porii dilatati datorita cantitatii sporite de sebum, iar cu timpul , neingrijta capata o culoare galbuie.
De ce trebuie sa ingrijim cu atentie tenul gras? Tenul gras constituie terenul favorizant al aparitiei comedoanelor si chiar a acneei. Daca nu se realizeaza ingrijirea corecta a tenului gras, acesta se transforma in ten gras asfixic care prezinta pori inchisi cu exces de sebum, un strat cornos dezvoltat si puncte negre care se transforma in cosuri. Deschide aici si afla cauzele aparitiei acneei si tratamentul cu remedii naturiste.
Ce se intampla cu tenul gras cand nu este ingrijit corespunzator?
-Celulele cornoase moarte de la suprafata pielii se descuameaza incomplet.
-Excesul de secretie sudoripara astupa porii pilosebacei.
-Are loc keratinizarea pielii si astfel este impiedicata evacuarea libera a sebumului si a transpiratiei (orificiile de iesire sunt astupate).
-Circulatia sangvina se diminueaza si tesutul cutanat nu este bine aprovizionat cu oxigen.
Ce produse cosmetice alegem pentru ingrijirea tenului gras?
Produsele cosmetice nu le alegem la intamplare, pentru ca folosirea cremelor destinate tenului uscat si foarte uscat vor duce la cresterea excesului de sebum, formarea comedoanelor si implicit a punctelor negre.
Demachierea se realizeaza cu lotiuni fara continut gras cum sunt lotiunile micelare sau cu geluri de curatare. Acestea din urma vor echilibra secretia de sebum. Gelurile spuma curata in profunzime si majoritatea dintre ele au actiune antibacteriana, antiseptica, inlatura sebumul si toate rezidurile fara sa usuce sau sa irite pielea si previn aparitia cosurilor. Se aplica dimineata si seara, masand usor pana face spuma pe fata si gat. Se clateste cu apa calda. Citeste aici cum se realizeaza demachierea corecta a fetei.
Hidratarea se va realiza folosind creme lejere sau sub forma de gel. Crema trebuie sa fie lichida, ne-uleioasa si previne stralucirea tenului si regleaza nivelul de hidratare. Rolul ei trebuie sa fie de a elimina excesul de sebum, lasand tenul catifelat.
Se mai gasesc geluri special concepute pentru tenul gras cu tendinta acneica ce ajuta la prevenirea petelor rosii si a cosurilor. Multe dintre acestea au un continut scazut de acid salicilic care usuca cosurile, uniformizeaza si confera un aspect sanatos tenului.
Remedii naturiste
Pentru curatirea tenului gras se poate folosi o solutie de albus de ou amestecat cu zeama de lamaie (jumatate de lamaie) si 15 ml alcool adaugat picatura cu picatura.
Tenurile grase mai pot fi curatate si cu asa zisa” faina cosmetica” care se prepara din 70 g tarate, 20 g malai si 10 g bicarbonat de sodiu.
Ne putem prepara lotiuni sub forma de infuzii din plante medicinale ca: cimbru, patlagina, laptuca care se folosesc sub forma de comprese pe care le mentinem pe fata 5-10 minute. Se recomanda si comprese cu suc de anghinare concentrat sau cu infuzie de lavanda.
O lotiune demachianta foarte buna poate fi obtinuta din suc de castraveti amestecat cu alcool (50 g de castraveti la 70 g ml alcool). Se macereaza timp de 2-3 zile dupa care se filtreaza. Dupa demachiere se va aplica o crema hidratanta. Citeste aici cum sa-ti prepari acasa demachiant si exfoliant cu miere si alte ingrediente naturale.
Pentru tenul gras si cu porii dilatati se recomanda infuzia din flori de potbal, cu care se sterge fata si se aplica comprese timp de 10-15 minute.
Se recomanda masti cu tarate, ou si drojdie de bere. Dupa scoaterea mastilor calde se aplica comprese reci. Benefice sunt si masajele cu vibratii ce destupa glandele sebacee de secretia lor grasa si imbunatatesc circulatia la nivelul pielii. Citeste aici despre mastile cosmetice facute acasa pentru orice tip de ten.