Cum ne spalam corect pe dinti – periajul corect al dintilor

Periaj corect dinti

Ne igienizam noi oare corect dintii? La aceasta intrebare eu am raspuns ca ,,da” si sunt sigura ca multi dintre voi ar da acelasi raspuns. O sa vedeti  singuri mai tarziu daca ati  raspuns corect la intrebare ( eu am raspuns gresit). Este important sa ne spalam corect si sa-i invatam si pe copii. Spalatul corect ne ajuta in primul rand pentru a avea o dantura sanatoasa si frumoasa,  sa facem economie la bugetul familiei (lucrarile stomatologice sunt destul de costisitoare), sa  evitam durerile (cei care au avut ghinonul sa treaca prin asa ceva stiu cat sunt de insuportabile) si sa avem o masticatie fara dificultate a alimentelor.

De cate ori realizam periajul dentar

Curatarea dintilor se face de doua ori pe zi, iar seara este obligatorie inainte de culcare. Dupa masa de seara, spatiile dintre dinti se curata cu ata dentara si apoi se perie cu pasta de dinti. Pe timpul noptii, fluorul va actiona pe dintii curatati, remineralizand zonele de smalt atacate de acid in timpul zilei.

Periajul de dimineata se va face inainte de micul dejun deoarece indeparteaza o parte din bacteriilor depuse pe dinti. Procedand astfel, in timpul mesei cantitatea de acid eliberata de un numar mic de microorganisme va fi mai redusa si  mai usor contracarata de sistemele tampon salivare. Astfel, demineralizarea smaltului va fi mai mica. Dupa micul dejun, vom clati dintii cu apa de gura. Clatitul gurii cu apa de gura se efectueaza tinand dintii stransi si impingand cu putere apa prin spatiile dintre dinti.

Dupa masa de pranza sau gustari intre mese ne vom clati gura cu apa simpla (in acest moment al zilei majoritatea dintre noi suntem la servici sau in orice alt loc, dar este cert ca nu suntem acasa ca sa putem folosi periuta de dinti). Deschide aici: Paradontoza-cauze, preventie si tratament.

Periajul propriu-zis al dintilor

Un periaj corect vizeaza curatarea dintilor si a gingiilor. Miscarile de curatare se vor face dinspre gingie inspre dinte, in sens vertical pe fetele laterale si circular pe fetele ocluzale. Mai exact la arcada superioara miscarea periutei va fi de sus in jos  iar la cea inferioara miscarea  va fi de jos in sus. Pentru fetele ocluzale  miscarea va fi de rotatie. Se va peria fiecare suprafata de dinte de 5-6 ori, astfel ca periajul complet va dura 2 minute. Se recomanda sa monitorizam prin ce mijloace dorim ca periajul sa dureze  cel putin 2 minute, altfel in graba, vom realiza igienizarea incorecta.

Ideal ar fi ca prima zona periata sa o schimbam de la o zi la alta pentru a nu favoriza o parte din dinti si a-i defavoriza pe ceilalti. S-a constatat ca la inceput periajul il facem mai constiincios iar spre final scade din entuziasm si de aici necesitatea rotirii zonelor de igienizat.

Pasta de dinti se pune pe peria uscata si apoi fara a o uda se intinde pe arcada dentara( pe dinti). Fluorul din pasta de dinti trebuie sa vina in contact direct cu smaltul dintilor, fara a mai fi dizolvat in apa.

Cum verficam daca ne-am spalat corect?

Verficati corectitudinea periajului plimband varful limbii pe fiecare suprafata dentara. Veti constata zone netede, care sunt perfect periate, dar si zone rugoase, ca un plus. Aici periajul a fost superficial si data viitoare e bine sa se inceapa cu aceasta zona. Deschide aici: Cum apare gingivita la adulti si ce tratament se impune.

Ce periuta de dinti folosim?

In general se foloseste periuta de dinti care are o consistenta medie a perilor. Peria de dinti soft sau hard trebuie sa ne fie recomandate de medicul stomatolog. Sangerarea gingiilor la periaj poate fi produsa de folosirea unei periute de dinti prea dure sau miscari prea apasate. Corectarea tehnicii duce la incetarea sangerarii gingiilor la periajul dentar.

Se recomanda vizitarea periodica, la cel mult 6 luni, a medicului stomatolog pentru un control al dintilor, gingiilor si pentru aplicarea de lacuri sau geluri cu fluor. Aceasta protectie se face la toate varstele si obligatoriu la dintii permanenti in primii doi ani de la aparitie. Deschide aici: Aparatele dentare pentru copii si adulti-cand trebuie sa ne adresam medicului stomatolog?

Masajul gingiilor

Dupa spalarea dintilor cu periuta este bine sa frecam gingiile cu degetul aratator inmuiat intr-un amestec de bicarbonat de sodiu cu sare. Apoi se clateste gura cu apa. Acest masaj intareste, stimuleaza circulatia si previne retractia gingiilor.

Masajul gingiilor se mai poate realiza prin masticatia alimentelor mai solide precum mere, morcovi, paine. In felul acesta se realizeaza o ,,autocuratire” a dintilor, indepartandu-se resturile de alimente.

Albitul dintilor cu remedii naturale

Se recomanda perierea de 2 ori pe saptamana cu o periuta de dinti uscata inmuiata mai intai in suc de lamaie si apoi in bicarbonat de sodiu sau numai cu bicarbonat de sodiu. Citeste aici despre albirea dintilor acasa sau la cabinetul stomatologic.