Fie ca sunteti un fotograf amator, fie gospodina care pregateste bagajele pentru vacanta si in timpul acesteia , trebuie sa cunoasteti conditiile in care poate fi transportat aparatul de fotografiat pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand doriti sa vedeti fotografiile din concediu. Ideea acestui articol a aparut cand am descoperit ca toate fotografiile facute cu aparatul personal aveau doua pete negre foarte deranjante in mijlocul imaginii.
Pentru a nu fi pusi in situatia sa vedeti toate fotografiile din vacanta compromise , sa vedem care sunt factorii care pot afecta functionarea aparatului foto:
- Temperatura in care aparatele foto digitale functioneaza este cuprinsa intre 0…40 grade C.
Sub 0 grade exista riscul de a aparea erori, iar pe ger (-20 grade C), metalul si unele materiale plastice devin mai fragile si se pot casa daca sunt lovite. La aceste temperaturi foarte scazute metalul se lipeste de piele( este foarte dureros de indepartat), astfel indicatia ar fi sa purtati manusi cand tineti aparatul in mana si sa fiti precauti cand il apropiati de obraz sau nas. Dupa ce terminati de fotografiat trebuie pastrat intr-o geanta captusita, impermeabila . Bateriile se consuma mai repede la temperaturi foarte joase si trebuie sa fiti pregatiti cu baterii de rezerva pe care sa le tineti intr-un loc mai cald.
Functionarea aparatului si a bateriilor este afectata si de caldura extrema. La temperaturi ridicate , nu trebuie sa lasati niciodata echipamentul foto expus direct la soare. Daca acest lucru este inevitabil , acoperiti-l cu un material reflectorizant sau o folie din poliester metalizat.
- Praful, nisipul, pietrisul reprezinta un alt factor de care trebuie sa tineti seama atunci cand sunteti in vacanta.( indeosebi in zona calda cand sunt purtate de vant).Particulele pot intra prin punctele de legatura ale aparatului si afecteaza partile mobile si sunt foarte greu de indepartat. Depunerea acestor particule pe senzor provoaca aparitia unor puncte straine in toate fotografiile. Se recomanda a se evita schimbarea obiectivelor in aceste conditii . Daca mergeti pe un drum neasfaltat sau bate vantul trebuie sa pastrati aparatul intr-o punga de plastic inchisa la gura sau pungi de plastic etanse.
- Apa , fie ca vorbim de forma lichida sau picaturi de condens , afecteaza in mod negativ buna functionare a aparatului. In conditii de ploaie , ideal ar fi sa aveti o husa impermeabila sau sa improvitati un invelis impermeabil dintr-o punga de plastic transparenta si benzi elastice.
Nici apa de mare sau atmosfera umeda si sarata nu sunt mai blande cu echipamentul foto. Expunerea la acesti factori poate provoca coroziune, de aceea se recomanda sa stergeti des aparatul cu un material textil curat si uscat, iar la sfarsitul zilei stergeti din nou toate suprafetele ,intai cu o carpa umeda.
Daca aveti ghinionul sa-l scapati in apa, scoateti-l imediat, scuturati-l, demontati tot ce se poate , stergeti toata apa si folositi cu grija un uscator pentru partile inaccesibile.
Deschide aici si vezi fotografii superbe de pe Muntii Hasmas.