Cum sa ne alegem pantofii perfecti ca sa avem picioare sanatoase

Modele frumoase de pantofi

Noi, femeile suntem innebunite dupa pantofi fie ei mai decupati, inalti , de toate culorile  si lista nu cred ca se termina niciodata. Dar, ce facem cand dulapul de incaltaminte este plin si suntem tentate sa tot cumparam alte si alte perechi  deoarece cat ar fi ei de aratosi  nu sunt si comozi?

Alegerea pantofilor  pare la prima vedere o problema fara importanta. Abia cand picioarele incep sa sufere ne dam seama ca alegerea incaltamintei trebuia sa ne preocupe inca din copilarie, ca sanatatea picioarelor o vom pastra daca vom respecta anumite reguli.

Sa vedem impreuna  cum ne pastram sanatatea picioarelor purtand pantofii perfecti

Piciorul nu trebuie comprimat in pantof, mai ales degetul mare care se poate astfel plia spre interior, cu timpul aparand monturile.

Una din cauzele care provoaca deformarea piciorului, aparitia bataturilor, a monturilor, a basicilor este incaltamintea necorespunzatoare.

Monturile  constau in deviatia  degetului mare, deviatie care are  drept rezultat  proeminenta capatului proximal al primei falange. Aparitia  lor este favorizata de o calcatura defectuoasa, de incaltamintea confectionata din materiale rigide, prea stramta, cu tocurile prea inalte si de obezitate. Cauza majora ramane insa incaltamintea stramta si piciorul plat. Aparitia lor este insotita de dureri permanente destul de accentuate, ceea ce impune consultarea medicului, care va stabili daca se mai poate obtine o redresare cu aparate speciale sau se impune interventia chirurgicala.

Masurile preventive au un rol primordial si se adreseaza in primul rand tratarii piciorului plat, daca acesta a stat la originea deformarii, plasand in pantofi talonete speciale si folosind o incaltaminte comoda.

Pantofii  vor fi perfecti pe masura (nici prea stramti , nici prea largi) pentru a putea merge cu ei fara sa obosim.

Daca varful pantofului este ascutit aceasta portiune trebuie sa intreaca lungimea  labei  piciorului , care nu trebuie sa alunece in fata.

Tocurile prea inalte fac ca greutatea  corpului sa apese pe degete, deformand uneori nu numai piciorul ci si genunchii si coloana vertebrala.

Talpa pantofilor  are un rol foarte important  pentru sanatatea picioarelor noastre. Ea trebuie sa fie supla pentru a nu ingreuna mersul si destul de rigida pentru a proteja talpa piciorului de neregularitatile  solului. Pentru o mai buna circulatie a sangelui la nivelul picioarelor se recomanda ca salteaua pe care dormim   sa fie putin ridicata in dreptul  picioarelor si talpilor in timpul somnului.

Bataturile si basicile se intalnesc mai ales la femeile care poarta incaltaminte necorespunzatoare, prea stramta, prea rigida, cu tocuri exagerat de inalte sau cu varfurile prea ascutie, care comprima degetele, impiedicand circulatia normala a sangelui, accelerand ingrosarea si cornificarea epidermei.

Batatura este o ingrosare neuniforma a epidermei. Radacina bataturii apare mai alba si apasa asupra terminatiilor nervoase, provocand durere. Ele apar in general datorita unei presiuni excesive a incaltamintei, care provoaca o reactie de aparare a pielii, prin formarea de keratina sau a unui strat cornos ingrosat.

Basicile de la picioare apar ca urmare a frecarii pielii de incaltaminte. Ele apar ca niste pungi cu apa sub epiderma.