Mainile, cartea de vizita a fiecarei femei
Intrucat mainile sunt supuse zilnic actiunii unui mare numar de substante, care in contact cu pielea pot produce iritarea ei, trebuie sa fim preocupate in permanenta de ingrijirea si protejarea lor.
Pe langa factorii atmosferici (ger, vant, umezeala, caldura), chiar spalarea cu apa si sapun indeparteaza stratul gras, care constituie asa-zisa”manta acida” a pielii si pe care trebuie sa o redam mainilor. Detergentii cu cat curata mai bine cu atat afecteaza mai mult pielea noastra, favorizand chiar aparitia de eczeme. Sub actiunea sapunului si a solutiilor de curatat, sebumul este foarte usor de distrus sau de indepartat, ceea ce are drept consecinta craparea, uscarea, asprimea pielii mainilor.Citeste aici cum trebuie sa ne protejam mainile de actiunea toxica a detergentilor.
Cum trebuie sa fie produsele pentru ingrijirea mainilor
Produsele folosite la ingrijirea mainilor au drept scop inlaturarea urmarilor nocive a diferitelor substante si trebuie sa contribuie la restabilirea starii normale a pielii.
Sebumul , care mentine supletea ce asigura protectie pielii este mereu indepartat prin spalarea cu sapun sau cu detergenti.De aceea, pielea se usuca foarte usor, capata un aspect solzos si pot apare fisuri care constituie poarta de intrare pentru multe infectii si dermatite.
Cremele sau lotiunile destinate ingrijirii zilnice trebuie sa formeze pe piele un strat asemanator celui format sebum, sa mentina o umiditate adecvata si sa dea pielii netezime si suplete fara a o ingrosa in mod excesiv.
Suferintele mainilor
Mainile care transpira exagerat pot avea drept cauza un dezechilibru neurovegetativ agravat de emotii sau unele boli profesionale cum este in cazul coafezelor, chimistilor. Transpiratia mainilor poate avea loc si in urma unei incalziri excesive in timpul lucrului sau datorita unei aerisiri insuficiente. Pe langa vizita la medic, se mai pot aplica frictiuni cu alcool camforat sau badijonarea cu lotiuni contra transpiratiei.
Maini rosii si umflate . Cauza principala poate fi folosirea apei reci, iar uneori si anumite tulburari endocrine. Trecera de la cald la rece si invers in aceasta situatie este chiar recomandata.
Daca mainile se invinetesc atunci se recomanda folosirea apei caldute si nu rece, la care adaugam o lingura de faina de mustar. Pentru a impiedica umflarea mainilor se recomanda activarea circulatiei sangvine cu ajutorul masajului la incheietura mainii. Daca avem mainile rosii, atunci se impune schimbarea alimentatiei, orientadu-ne mai mult decat inainte spre alimente ce contin vitamina A cum ar fi morcovi, ficat spanac, unt oua, piersici.
Pentru mainile patate se poate recurge la aplicarea unei paste continand o lingurita de glicerina, sucul de la o jumatate de lamaie, o lingurita de apa oxigenata si inca o lingurita de amidon.
Pentru degeraturi, se folosesc baile alternative cald- rece si frictiuni cu alcool camforat.
Eczema poate sa apara in urma folosirii de detergenti agresivi sau la persoanele cu sensibilitate crescuta la produsele de curatat. In aceasta situatie trebuie eliminata mai intai cauza care a provocat aparitia eczemei. Se recomanda folosirea manusilor de menaj pentru a evita aceste neplaceri.
Cand pielea mainii este afectata de crapaturi ne ducem cu gandul la o insuficienta cantitate de apa in stratul cornos al pielii. Lipsa elasticitatii si supletii pielii poate fi remediata prin rehidratare iar pentru acest lucru, se recomanda aplicarea pe pielea uscata a cremelor emoliente care sa produca un efect de inmuiere prin regularizarea procentului de apa necesar stratului cornos.
Pentru a preveni craparea pielii mainilor, se mai impun masuri precum:
-In anotimpul rece vom proteja mainile prin purtarea manusilor.
-Nu se va iesi in frig avand mainile umede.
-Nu se vor incalzi mainile la o sursa de caldura foarte mare.
-Mainile nu se vor spala cu apa foarte fierbinte sau foarte rece. Citeste aici despre sapun si exfoliant natural facut in casa.
-Aplicarea cremei de maini trebuie sa intre obligatoriu in ritualul nostru zilnic de ingrijire.
-Nu se vor folosi cremele de maini bazate pe glicerina, datorita efrectului higroscopic care va duce la accentuarea uscaciunii.
Cel mai la indemana remediu impotriva pielii crapate este uleiul de masline.Nu ezitati si folositi-l sub forma de bai pentru maini.
Pentru regenerarea epidermei se recomanda o baie de sare( 100 g de sare adaugata la 1 l de apa calduta). Se vor tine in baia de apa sarata timp de 5-10 minute.
Un alt remediu benefic pielii crapate a mainilor este si decoctul de stejar ( 30 g de coaja de stejar se fiebe timp de 30 de minute intr-un litru de apa). Se introduc mainile in acest decoct de mai multe ori pe zi.
Obisnuiti-va sa purtati manusi!
Manusile din plastic sau cauciuc protejeaza mainile impotriva substantelor iritante cu care suntem obligate sa venim in contact. Chiar daca purtarea manusilor va incomodeaza, cu putina perseverenta veti ajunge sa va obisnuiti. Sa nu uitam ca medicii chirurgi opereaza numai cu manusi si finetea muncii lor n-o putem compara cu nici o alta munca. Pentru a le putea scoate cu usurinta se recomanda pudrarea lor cu talc.
Remedii naturiste pentru maini sanatoase
Sucul de rosii catifeleaza pielea si atenueaza sau vindeca iritatiile produse de detergenti.
Semintele de gutui, preparate ca si macerat se folosesc pentru tratarea crapaturilor.
In cazul crepaturilor se poate freca lamaie pe zonele afectate.
Pasta de cartofi se poate aplica cand mainile se invinetesc cu usurinta.
Telina se foloseste pentru ingrijirea mainilor care se inrosesc si se invinetesc. Se fierb 2 teline in 500 ml apa timp de 30 de minute. Se vor introduce mainile in solutia respectiva, timp de 10-15 minute. Citeste aici despre trucuri si sfaturi pentru ingrijirea pielii mainilor.