Cum scapam rapid de indigestie?

tratament indigestie

Nu cred ca exista cineva care sa nu fi avut in viata un episod ocazional de indigestie care sa dea peste cap tot programul zilei. De cele mai multe ori noi suntem vinovati de aparitia  crizelor de durere in partea superioara a abdomenului insotite de greata si eructatie. Bucataria este sursa problemelor noastre de indigestie si tot acolo ne indreptam pentru  remedierea lor, numai ca de data aceasta vom schimba ingredientele. Ceaiurile din plante medicinale si alimentatia de regim vor inlocui preparatele gustoase, calorice si traditionale.

Daca simptomele persista sau se agraveaza si trecem des prin crize de indigestie trebuie sa ne adresam medicului.

Care sunt cele 5 greselile ce ne conduc spre indigestie?

1  Mancam prea repede. Pe langa indigestie (alimentele sunt inghitite nemestecate) ne confruntam si cu ingrasarea. Nu mai simtim gustul alimentelor si tot avem senzatia ca nu am mancat suficient. Mestecatul alimentelor ne asigura o buna digestie si se mai ard si calorii. Ideal ar fi sa renuntam la televizor in timpul mesei ca atentia sa fie indreptata catre servitul mesei. Concluzia: slabim si avem digestie usoara  daca mancam incet. Citeste aici cum sa slabesti fara sa urmezi un regim de slabit.

2 Apa bauta in timpul mesei. Apa trebuie consumata intre mese, mai exact la 2 ore dupa masa. Se recomanda ca in timpul mesei sa ne limitam la un singur pahar de apa sau orice alt lichid.

3 Lipsa miscarii dupa o masa bogata.  Se recomanda o plimbare usoara dupa ce am mancat. Citeste aici cat de important este sportul pentru sanatate si silueta.

4 Daca am tinut regim sau post un anumit timp, reintroducerea alimentelor mai greu digerabile sa se faca treptat si gustand cate putin. Atentie,  sa nu ne saturam numai din alimentele pe care nu le-am mai mancat ultimele cateva luni. Citeste aici cum trebuie sa intoducem alimentele dupa ce am tinut monodieta sau cura de slabire.

5 Mesele rare si bogate ne ingreuneaza digestia si ne conduc cu pasi mari spre obezitate. Se recomanda mese mici si dese (3 mese principale si doua gustari). Citeste aici despre cele 10 sfaturi care te ajuta  sa slabesti de placere.

Tratamentul indigestiei  cu remedii naturiste

Ceai de menta Se bea cate o ceasca dupa fiecare masa ( indeparteaza cu succes balonarile, greata, eructatiile).

Un alt ceai eficient se prepara din: 1 lingurita  radacina de cicoare infuzata cu 250 ml apa fierbinte timp de 5 minute, se strecoara  si se bea in cursul unei zile.

Pulberea de radacina de obligeana se administreaza in felul urmator: se ia cate un varf de cutit cu pulbere dimineata , pe nemancate, dupa care se bea un pahar cu apa de argila.

Se recomanda ca in fiecare seara sa se puna la macerat 4-5 prune uscate cu 200 ml apa de argila si se consuma dimineata urmatoare pe stomacul gol.

Daca indigestia este insotita si de arsuri sau aciditate la stomac consumati ceai de roscove. Infuzati 100 g roscove intr-un litru de apa. Lasati sa se odihneasca o ora apoi beti 3 cescute pe zi.

Ceai de tarhon. Lasati  10 minute la infuzat 25 g de tarhon la 1 litru de apa fierbinte si beti cate o ceasca dupa fiecare masa.

Ceai pelin negru. Lasati sa se infuzeze 60 g de frunze  si varfuri inflorite de pelin negru la 1 litru  apa fierbinte. Beti 2-3 cesti pe zi.

Ceai de busuioc . Infuzati 20 g de busuioc intr-un litru de apa fierbinte timp de 15 minute. Se bea cate o cescuta dupa mese.

Ceai de roninita, fenicul, nalba, menta. Infuzati 5 g de roinita, 5 g de fenicul, 5 g de frunze de nalba si 5 g de frunze de menta proaspata intr-un litru de apa clocotita. Beti 4 cesti pe zi.

Utilizati sub forma de infuzie frunze sau seminte uscate de marar( 1,5 g la 1 litru de apa ). Lasati sa se infuzeze un sfert de ora , apoi beti o cana dupa fiecare masa. Este un tonic al aparatului digestiv.

Ghimbirul este un binecunoscut remediu pentru greata si indigestie. Se poate adauga in mancare,  sucuri sau se face ceai din putina coaja de ghimbir data pe razatoare si  adaugata peste apa fierbinte si lasata la infuzat 15 minute.

Aromaterapie

Uleiurile calmante ale tractului digestiv sunt: fenicul, menta, piper negru , musetel, ghimbir. Acestea se folosesc sub forma de ulei de masaj, lotiuni sau comprese pe zona stomacului.