Dinti mai albi si stralucitori- trucuri pentru albirea danturii

Albirea dintilor

Dinti mai albi si stralucitori este dorinta tuturor oamenilor preocupati de sanatatea danturii si de aspectul fizic in ansamblu. Sa vedem ce trucuri pentru albire putem sa aplicam pentru a avea acel zambet perfect din reclamele tv de la pastele de dinti si nu numai.

Te-ai intrebat vreodata cum ai arata cu un zambet perfect si ce inseamna acesta perfectiune atunci cand vine vorba de dintii tai?

Ce rol au dintii?

Dintii sunt organe care apartin aparatului digestiv si sunt capabili sa-si indeplineasca rolul in masticatie, fonatie si fizionomie pe toata durata vietii noastre. Prin desfasuarea optima a tuturor functiilor sale, contribuie la mentinerea sanatatii generale a organismului nostru. Prin triturarea completa a alimentelor se creeaza premizele unei absorbtii intestinale optime a factorilor nutritivi necesari dezvoltarii organismului si functionarii normale. Prin mentinerea integritatii coroanei dentare si a unui aspect ingrijit al intregii danturii, se deschid larg portile unor relatii sociale fructuoase care ne infrumuseteaza viata.

Afectiunile dintilor si urmarile lor asupra zambetului nostru

Dintii sunt supusi  necontenit actiunilor intempestive din mediul bucal si la un moment dat se pot deteriora. Metodele moderne de ingrijire a dintilor sunt adaptate patologiei dentare actuale care a evolut in acelasi timp cu modificarea stilului nostru de viata, mare consumator de dulciuri rafinate, amator de sporturi extreme si foarte preocupat de cariera profesionala.

De remarcat ca actiunile care previn instalarea cariei dentare sau a paradontopatiei sunt la indemana noastra, a tuturor, dar sunt eficiente doar in masura in care le integram in viata noastra de zi cu zi. Terapia preventiva moderna costa, dar beneficiile pentru sanatatea generala si satisfactia sociala sunt mai mari decat costul pe care suntem dispusi sa-l platim pentru ingrijirea danturii.

Igiena orala perfecta trebuie sa faca parte din rutina noastra zilnica si sa devina o regula de convietuire sociala, la fel cum nu concepem sa ne asezam la masa fara a ne spala pe maini.

Citeste aici cum sa te speli corect pe dinti- trucuri pentru igienizarea perfecta a danturii.

Tratamentul de albire a dintilor realizat acasa cu paste speciale pentru albirea danturii

Acest tratament de albire a dintilor se aplica atat la dintii vitali cat si la cei cu tratamente de canal si se poate executa acasa sau la cabinetul stomatologic.

Dintii care au nervul mort sau indepartat de pe canal, adica dintii devitali, devin dupa un timp mai inchisi la culoare decat vecinii lor, se coloreaza intr-o nuanta inestetica de gri. Principiul dupa care se face albirea dintilor devitali este eliberarea treptat a oxigenului dintr-o solutie de perhidrol 33% activat la caldura si depus in camera pulpara. Conditia obligatorie este ca obturatia de canal sa fie ermetica pentru ca perhidrolul sa ramana cantonat numai in camera pulpara. Aceasta metoda de albire a dintilor cu perhidrol se poate realiza numai in cabinetul stomatologic.  Acasa ca si material pentru albirea dintilor se foloseste un amestec de perhidrol si perborat de sodiu care se aplica in camera pulpara a dintelui si se schimba regulat la 2-7 zile.

Pentru dintii vitali (cu nerv), pastele speciale de albire se aplica direct pe suprafata dintilor. Produsul cel mai utilizat acasa pentru albirea dintilor este peroxidul de carbamida, echivalentul unei solutii de apa oxigenata 3%. Peroxidul de carbamida se gaseste sub forma de gel de concentratie 10% si se depune intr-o gutiera termoformata. Gutiera este un conformator al arcadelor dentare, ce se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara si se confectioneaza dintr-un material transparent, ferm, usor elastic. In aceasta gutiera se amenajeaza locuri pentru depunerea gelului la nivelul suprafetelor dentare de albit. Persoana care doreste sa-si albeasca dintii trebuie sa poarte gutiera pe timpul noptii pe o perioada de 5-6 saptamani, reinoind gelul in fiecare seara, inainte de aplicare.

La ce ne putem astepat in timpul tratamentului de albire al dintilor?

Pe durata tratamentului de albire a dintilor pot apare sensibilitati tranzitorii, mici inflamatii ale papilelor interdentare. In cazul dintilor devitali (fara nerv), materialul de albit se aplica obligatoriu in interiorul dintelui, iar la dintii vitali pe suprafata dintelui. Indiferent de locul in care se face albirea dintilor, acasa sau la cabinet, tratamentul trebuie supravegheat de medicul stomatolog.

Coroanele protetice nu se albesc cu acesta metoda de albire, daca si-au modificat culoarea, ele trebuie refacute.