Iata cum se gateste corect carnea la gratar- Sfaturi si trucuri de la cele mai pricepute gospodine in bucatarie

Carne pe gratar

Trebuie sa pregatesti o masa festiva si esti in cautare de sfaturi si trucuri  pentru a gati cea mai gustoasa pulpa de vita la gratar sau o friptura frageda de porc la gratar? Citeste mai jos mai multe trucuri si sfaturi culese de la cele mai pricepute gospodine in bucatarie!

Frigerea carnii fie ca este vorba de carne de vita sau de porc, este cea mai veche operatie culinara prin care carnea este transformata, dar pastreaza in acelasi timp toate substantele hranitoare si capata un gust special. Carnea de vita la gratar sau pulpa de porc la gratar sunt cele mai importante din meniul nostru din seara de Craciun si nelipsite in noaptea de Revelion deoarece pe langa faptul ca sunt hranitoare, sunt si usor de digerat daca sunt gatite corect, iar prin gustul lor special excita si ajuta secretia sucurilor gastrice in stomac. Cum nu exista seara de Revelion fara peste, citeste aici: Reguli, trucuri si sfaturi despre pregatirea pestelui de la cei mai priceputi bucatari.

Pregatirea carnii de porc sau vita pentru gratar- sfaturi si trucuri in bucatarie:

Pentru a prepara corect o friptura de porc la gratar sau cuptor trebuie sa tinem cont de prima conditie si anume: sa se inchege de la inceput albumina pe toata suprafata carnii, formand astfel un strat izolator, care sa nu permita iesirea sucurilor din carne. Friptura gatita astfel va fi mai suculenta si mai frageda.

Toate fripturile nu se pun pe gratar decat in apropierea orei de masa, spre a fi servite cat mai fierbinti. Asa ca, dragi gospodine nu va ramane decat sa apreciati cat mai corect timpul necesar frigerii, astfel incat friptura sa poata fi servita imediat.

Durata frigerii nu poate fi estimata cu precizie. Ea depinde de marimea bucatii de carne si de intensitatea caldurii focului. Orice gospodina, daca aplica riguros principiile de mai sus, chiar daca nu are destula rutina, reuseste sa stie ora cand trebuie sa  aseze friptura la foc si momentul cand trebuie sa opreasca frigerea si sa ridice friptura de pe gratar ca s-o serveasca fierbinte, gustoasa si bine fripta.

Ceafa de porc la gratar sau orice carne gatita pe gratar se serveste fierbinte in farfurie incalzita si cu garnituri de legume: piureuri, soteuri sau salate.

Iata cum se gateste corect carnea la gratar:

O friptura de porc sau vita la gratar bine pregatita trebuie servita la masa fierbinte, rumenita, sa nu fie arsa, ci fripta atat cat este necesar. Sa nu fie uscata, ci mustoasa, frageda, cu gust caracteristic si oarecum vag de zahar ars.

Friptura se pune la gratar in ultimul moment. Friptura nu asteapta, ci este asteptata sa fie servita.

Muschiul de vita se unge cu un strat de ulei sau marinata cu ulei si condimente, cu 4 ore inainte de masa.

Gratarul trebuie sa fie fierbinte si uns cu grasime inainte de a se pune friptura.

Focul trebuie sa fie iute la inceput si apoi moale, iar la sfarsit se da din nou la foc iute.

Dupa ce se asaza friptura pe gratar, se lasa pana se albeste pe o parte si se intoarce imediat pe cealalta parte, spre a se inchega albumina pe toate partile. Dupa aceea frigerea se face la foc potrivit, fie ridicandu-se gratarul mai sus, fie luandu-se o parte din jar, cu conditia sa nu se ridice cenusa peste friptura.

In timp ce se frige pe partea urmatoare, se unge partea fripta cu seu daca friptura este de vaca si cu slanina daca friptura este de porc. Tineti cont de urmatorul lucru: ungerea cu grasime protejeaza friptura sa nu se arda.

Cam pe la mijlocul frigerii, cand friptura incepe sa se caramelizeze, se ridica gratarul la oarecare inaltime, astfel incat frigerea sa se faca mai lent.

Imediat ce friptura este gata, se asaza pe farfuria fierbinte care asteapta alaturi.

Iata un truc al gospodinelor pricepute in bucatarie pe care poate nu-l stiai: friptura la gratar se sareaza imediat ce este gata si nu se da sare la inceputul frigerii doarece isi pierde mustul. Sarea are proprietatea de a trage apa, iar daca se pune de la inceput in friptura, trage apa cu sucurile din carne si friptura nu e mai frige in sucurile ei, ceea ce o face sa-si piarda mustul si sa fie uscata. Sarea se da chiar pe gratar si friptura se asaza apoi in farfurie; se da sare atat cat este necesar, pe toate partile, se acopera cu o alta farfurie fierbinte si se tine putin astfel acoperita inainte de a fi servita.

Friptura de carne de vita marinata la gratar se serveste cu o felie de lamaie pe deasupra, o bucatica de unt proaspat cu sare si putin patrunjel verde tocat fin sau asezonata cu putin cimbru.

Daca nu va aflati printre cei norocosi ce au un gratar in curtea din fata casei puteti incepe pregatirea carnii de porc pentru gratar special pentru aragaz si cu putina rabdare si indemanare meniul de sarbatori nu mai este o problema care sa va puna in dificultate. Si cum nu exista sarbatori de iarna fara salata de icre pe masa, citeste aici: Reteta de salata de icre de stiuca sau crap usor de facut in casa.

Acum, fie ca pregatiti carne la gratar pe aragaz, friptura la tigaie grill sau carne de porc prajita la gratar de aragaz cu apa nu uitati sa tineti cont de cele mai bune sfaturi din bucataria gospodinelor harnice. Pofta buna!

 






0 Replies to “Iata cum se gateste corect carnea la gratar- Sfaturi si trucuri de la cele mai pricepute gospodine in bucatarie”