Cum arata tenul gras?
Tenul gras prezinta porii dilatati datorita cantitatii sporite de sebum, este lucios, lipsit de suplete, unsuros in special pe frunte, aripile nasului si barbie. Execesul de sebum reprezinta factorul favorizant al aparitiei comedoanelor si chiar a acneei.
In cazul tenului gras trebuie evitata folosirea cremelor de curatat care accentueaza gradul de grasime a pielii si provoaca unele neajunsuri, ca aparitia punctelor negre si a cosurilor.
Cum sa ne preparam acasa produse naturale de ingrijire a tenului gras
Puteti sa va preparati singure produsul de curatire in felul urmator: albus de ou amestecat cu zeama de lamaie (jumatate de lamaie) si 15 ml alcool, adaugat picatura cu picatura.
Lotiuni pentru tenul gras ne putem prepara din infuzii cu plante medicinale precum: cimbru, patlagina, galbenele, laptuca, care se folosesc sub forma de comprese pe care le mentinem pe fata 5-10 minute.
Sucul obtinut din 50 g tulpini de papadie, il amestecam cu putin lapte pana obtinem un demachiant cu care frictionam fata pentru a indeparta impuritatile.
In cazul tenului gras se pot folosi comprese cu suc de anghinare concentrat, sau cu infuzie de lavanda.
Contra acneei rebele se pot folosi felii de rosii aplicate pe locurile respective sau decoct de salvie, lavanda, rozmarin in parti egale.
O lotiune demachianta foarte buna poate fi obtinuta si din suc de castraveti amestecat cu alcool (50 g de castraveti la 70 ml alcool). Se macereaza timp de 3 zile, dupa care se filtreaza. Dupa demachiere cu lotiunea preparata, se va aplica o crema hidratanta.
O solutie tonica putem realiza adaugand seminte de marar macinate cu rasnita in apa fiarta. Dupa fierbere, se strecoara, apoi se lasa sa se raceasca. O alta lotiune tonica cu marar ar fi aceasta: se introduc doua legaturi de marar in 500 ml apa si se fierb timp de 30 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza. Si astfel obtinem ” apa de marar ”, pe care o amestecam in felul urmator: 100 ml apa de marar, 10 g glicerina, alcool 25 ml, 15 ml zeama de lamaie.
Caisele pot fi folosite datorita actiunii tonifiante a tenului normal si a tenului gras cu puncte negre, cu tendinta la acnee. Se foloseste fructul proaspat cu care se fac aplicari sau se prepara masti din caise proaspat zdrobite.
Sucul de mere ajuta la tonifierea tesuturilor. E folosit in acnee sub forma de pasta obtinuta prin fierberea marului in lapte.
Gutuia are actiune astringenta de aceea se foloseste sub forma de lotiune in tratamentul tenului gras cu porii dilatati.
Rozmarinul este ideal pentru ingrijirea tenului gras sub forma de macerat care se prepara astfel: o lingura de planta in 200 ml alcool de 40 grade, timp de 30 de zile, dupa care se strecoara.
Brusturele este folosit ca antiseptic in cazul tenului gras sub forma de decoct pe care-l preparam din 2 linguri radacina de brusture la 500 ml apa , fiert timp de 30 de minute.
Infuzia de hamei se prepara in felul urmator : 5 g hamei se infuzeaza cu 100 ml apa fiarta timp de 10 minute. Are actiune antiseptica si de aceea se foloseste in ingrijirea tenului gras seboreic sau acneic.
Decoctul de scoarta de stejar preparat astfel: 100 g coaja la 1 litru de apa, se fierb timp de 30 de minute. Are actiune astringenta, cicatrizanta si dezinfectanta, putand fi folosit pentru ingrijirea tenului gras.
Masti cosmetice pe care putem sa le preparam singure acasa
Cea mai folosita masca este cea de albus de ou batut spuma, la care se adauga cateva picaturi de suc de lamaie sau de alte citrice. Indepartarea albusului se face cu o discheta demachianta fara a se freca.
O alta masca larg folosita este cea cu suc de rosii la care adaugam o lingura de glicerina si caolin. Caolinul se mai poate amesteca cu orice suc de fructe sau infuzie de plante medicinale pana la obtinerea unei paste moi care sa nu curga pe fata. Caolinul are proprietati absorbante, usor sicative si emoliente.
Masca facuta din capsuni sau fragi zdrobiti, la care se pot adauga cateva picaturi de suc de lamaie, albeste, hidrateaza si revitalizeaza pielea.
O masca recomandata tenului gras si cu porii deschisi, este masca de drojdie de bere, care se prepara frecand 30 g de drojdie proaspata cu putina apa calduta sau cu infuzie de flori de musetel si o lingurita de miere.
Mastile cu produse apicole sunt extrem de folositoare tenului gras. Se prepara urmatoarea masca astfel: tinctura de propolis 10ml, miere 10g, infuzie de patlagina 50 ml (preparata din 10 g planta infuzate la 100 ml apa fiarta timp de 10 minute).
Pentru tenul gras cu tendinta acneica se prepara masca din 10 picaturi tinctura de propolis, 50 ml lapte si 5 g drojdie de bere.