Reteta cozonac pufos cu nuca si stafide, un desert traditional pentru seara de Craciun

Tu ai inceput sa te pregatesti pentru sarbatorile de iarna? Eu am rasfoit putin caietul de retete al mamei si mi-a atras atentia o reteta de cozonac pufos cu nuca si stafide, facut in casa in fiecare iarna de Craciun. Cozonacul este un desert traditional la noi in familie mai ales in timpul sarbatorilor de iarna. Asa ca, nu am mai stat pe ganduri si m-am gandit sa le fac o surpriza culinara gospodinelor aflate mereu in cautare de retete, trucuri si sfaturi pentru prepararea cozonacilor acasa.

Ingrediente reteta cozonac cu nuca facut in casa:

1kg faina

50 g drojdie

6 oua

250-300 g zahar

3-4 linguri ulei

1 pahar unt topit

1/2 l lapte

1 lingurita esenta rom

1 lingurita rasa sare

1/2 baton vanilie

ou pentru uns

Ingrediente umplutura cozonac traditional de casa:

cacao

300 g nuci

250 g zahar

50 g stafide

coaja de lamaie.

Preparare cozonac pufos de casa:

Se pune faina intr-un loc cald inca de cu seara. Inainte de a framanta cozonacii se freaca galbenusurile cu sarea si zaharul si se tin la caldura. Sarea intensifica culoarea galbena. Se pragateste maiaua astfel: se sfarama bine drojdia cu furculita in 1/2 lapte, se bate apoi cu doua linguri de zahar si una de faina si se lasa la crescut la loc cald. Daca drojdia este buna, creste foarte repede. Dupa ce drojdia a crescut, se incepe framantatul. Se face o gropita in faina asezata in vasul in care se framanta si in aceasta gropita se toarna galbenusurile amestecate cu albusuri si drojdia ( maiaua), toate calde, romul, vanilia, coaja de lamaie si se amesteca cu furculita. Se toarna apoi incetul cu incetul laptele caldut si se incepe framantatul cu mana.

Pentru buna reusita a cozonacilor, coca nu trebuie sa fie nici prea moale, nici prea tare. Se potriveste astfel incat atunci cand o intinzi intre maini sa nu se rupa. Se framanta fara ca sa se rupa coca, impaturindu-i marginile spre mijloc. In momentul cand compozitia a devenit omogena se incepe adaugarea grasimii (caldute), putin cate putin, pana se termina toata cantitatea. Din momentul in care a inceput sa se adauge untul, se mai framanta cel putin jumatate de ora.

Dupa ce s-a terminat framantatul, se asaza vasul acoperit  la cald (in apropierea aragazului, caloriferului sau a altei surse de caldura din bucatarie). Se urmareste din cand in cand iar daca este un aluat de cozonaci bine pregatit va creste in 4 ore. Coca crescuta se asaza in forme unse, pregatita astfel: coca obtinuta dintr-un kg de faina se imparte in doua sau cel mult trei parti, dupa formele in care se coace. In niciun caz nu trebuie impartita in mai multe parti din dorinta de a obtine mai multi cozonaci, deoarece in acest caz coca va creste prea mult si cozonacii obtinuti vor fi sfaramiciosi, plini de gauri si aspri.

Planseta pe care se lucreaza si mainile se ung cu unt. Se trec nucile prin masina de macinat nuci, se amesteca cu zaharul, coaja de lamaie si stafide. Se intinde coca de cozonac cam de 1cm grosime, se unge cu unt mai mult sleit se adauga umplutura de nuci, cacao, zahar si stafide si apoi se ruleaza. Aceste rulouri se fac subtiri daca se impletesc in trei sau patru. Se pot aseza numai doua rulouri unul langa altul sau se poate face un singur rulou, mai gros, atat cat trebuie ca sa se umple ceva mai mult decat jumatate de forma. Coca crescuta in forme, se unge cu ou batut.

Citeste aici: Reteta de chec pufos cu iaurt si lamaie facut in casa.






0 Replies to “Reteta cozonac pufos cu nuca si stafide, un desert traditional pentru seara de Craciun”