Reteta de socata de casa fara drojdie

Reteta socata de casa

Mai este foarte putin si infloreste socul, asa ca m-am gandit sa va prezint reteta de socata a bunicii, o reteta traditionala de socata fara drojdie. Eu zic sa nu ratam si anul acesta florile de soc si sa ne pregatim din timp cu reteta de socata acidulata. Socata imi aminteste oarecum de copilarie, cand dadeam tarcoale borcanului cu socata din flori de soc, asteptand sa treaca mai repede cele 14 zile si sa gust din ea. Era acea perioada din copilarie cand nu stiam si nu consumam alte bauturi racoritoare si acidulate, in afara de socata. Trebuie sa recunosc ca nici de socata nu puteam sa ma bucur din plin, deoarece consumata in cantitate mare poate sa produca fermentatii, deranjament, balonari si diureza crescuta. Deschide aici: Ceaiul de soc- cura de slabire si detoxifiere cu ceaiuri medicinale.

Este de preferat sa facem socata din flori de soc proaspat culese, deoarece socata din flori uscate nu este asa aromata si parfumata, deoarece prin uscare o mare parte din parfum se pierde. Deschide aici: Apa cu lamaie, numeroase beneficii pentru sanatate.

Reteta socata de casa din flori de soc fara drojdie

Ingrediente:

-1 kg zahar.

-11-13 flori de soc mari.

-8 litri apa rece.

-150 g zahar ( pentru caramel).

-4-5 lamai bio. Deschide aici: Ce este alimentul Bio?

Preparare:

Se pun la fiert 3 l de apa impreuna cu zaharul (1kg) si sucul de la o lamaie, timp de 125 minute, la foc mic. Intr-un borcan de sticla, de 10 l, se toarna apa cu zaharul toptit  si se completeaza cu cei 5 l de apa care au ramas. Acum este momentul sa adaugam florile de soc, spalate bine in prealabil, coaja rasa de la 2 lamai bio impreuna cu sucul lor. Separat, se topesc si se caramelizeaza la foc mic, 150 g de zahar cu un pahar de apa, ce se lasa sa fiarba pana se topeste tot zaharul, apoi se toarna in borcanul de 10 l. Se acopera gura borcanului cu o panza sau un tifon si se lasa la temperatura camerei 3-4 zile, amestecand de 3-4 ori pe zi cu o lingura mare de lemn. Dupa ce au trecut cele 4 zile, se strecoara, se pune in sticle si se pastreaza la rece timp de 10-12 zile, pana se realizeaza tot procesul de fermentatie si abia apoi se poate consuma.

Deschide aici: 3 sucuri verzi- detoxifiere si slabire.






0 Replies to “Reteta de socata de casa fara drojdie”