Te invat aici pas cu pas cum poti scapa rapid de bataturi dureroase dintre degete, bataturi plantare sau cu o alta localizare, folosind tratamente cu remedii naturiste, foarte usor de aplicat acasa. Inainte de a vedea care sunt remediile naturiste ce elimina rapid bataturile sa vedem ce sunt bataturile.
Ce sunt bataturile? Cum se formeaza bataturile?
Bataturile se prezinta ca o zona de piele groasa, intarita, care de cele mai multe ori este dureroasa. Adesea bataturile se gasesc pe degetele de la picioare, dar pot aparea si pe maini,mai ales dupa ce am desfasurat o activitate istovitoare, repetitiva cum ar fi de exemplu gradinaritul sau alte munci in gospodarie.
Bataturile de la picioare sunt rezultatul inevitabil al incaltamintei incomode. Deformarea piciorului poate sa conduca la suprafete corporale supuse unei presiuni excesive sau la o schimbare in distribuirea greutatii cand stati in picioare sau mergeti. De cele mai multe ori, cand pantofii sunt prea stramti, cu timpul, pe locurile unde pantoful apasa pe picior, se formeza o piele groasa, care mai tarziu se transforma in batatura (clavus). In centru portiunii respective, se formeaza un con de tesut cornos, care patrunde adanc in piele si provoaca dureri, uneori chiar foarte mari.
Bataturile au tendinta de a se forma din nou pe acelasi loc, unde au mai fost, mai exact pe zonele de piele de pe care au fost indepartate. De aceea, dupa ce reusim sa indepartam batatura, se recomanda ca un timp sa protejam zona respectiva de apasari, rosaturi, presiune prin aplicarea unor plasturi speciali cu forma circulara, precum niste inele moi.
Remedii naturiste ce elimina bataturile
Exista numeroase remedii naturiste pe baza de plante: prazul pisat, cepele, cateii de usturoi, coaja si zeama de lamaie aplicata pe zona bataturii. Citeste aici alte beneficii miraculoase ale consumului de usturoi asupra organismului nostru.
Inflamatia ce insoteste de cele mai multe ori batatura poate fi calmata cu crema de sunatoare sau ulei de tataneasa, iar presiunea poate fi usurata prin introducerea unor inele speciale. Aplicate in mod constant, uleiurile de musetel, levantica si galbenele vor atenua inflamatia, iar in felul acesta se reduc considerabil durerile cauzate de bataturi. Uleiurile vegetale vor inmuia zona dura a bataturii si in felul acesta pielea ingrosata si inflamata va dispare cu usurinta.
Actiunea lamaii in combaterea bataturilor
Remediul narturist eficient, la indemana tuturor pentru tratarea bataturilor si a fazei premergatoare lor, adica a portiunilor de piele ingrosata (cornoasa) este aplicarea pe zonele respective, pe timpul noptii, a unor felii de lamaie. Se procedeaza in felul urmator: aplica o felie de lamaie groasa de aproximativ 5 mm pe batatura sau pe portiunea de piele ingrosata, apoi inveleste cu o bucata de fasa si fixeaza prin legare. Se poate sa folosesti si o soseta daca consideri ca fixeaza mai bine bucata de lamaie deasupra zonei afectate cand avem de indepartat batatura de la calcai. Procedeul cu aplicarea feliilor de lamai se va repeta pana cand batatura sau pielea ingrosata se descompune si dispare.
Tamponari cu ulei de lamaie
Prin realizarea de tamponari cu ulei de lamaie se stimuleaza procesul de descompunere a pielii cornoase sau a batatutii formate. Se recomanda ca pe langa aplicatiile cu felii de lamaie sa realizam masajul usor cu 2 picaturi de ulei de lamaie pe zonele respective. Pentru rezultate eficiente, trebuie sa facem aplicatiile prin masaj usor cu ulei de lamaie de cateva ori pe zi. Spre deosebire de alte situatii cand aplicarea cu ulei de lamaie se recomanda sa fie putin diluata cu ulei simplu, de aceasta data nu mai diluam uleiul de lamaie, dar avem grija sa-l aplicam numai pe zona afectata, protejand restul pielii din jurul bataturii respective. Uleiul destinat aplicarii cu miscari usoare de masaj pe batatura, se va pune mai intai pe un tampon mic de vata sau pe varful unui betisor de ureche, pentru a se evita in felul acesta contactul degetelor de actiunea puternica a uleiului.
Cum prevenim aparitia bataturilor?
Utilizati zilnic la masaj, uleiuri vegetale de musetel, levantica, galbenele diluate cu ulei simplu de masaj si astfel prevenim aparitia bataturilor. Citeste aici mai multe despre masajul corpului.
Se crede ca frecarea picioarelor cu frunze proaspete de patlagina contribuie cu succes la prevenirea aparitiei bataturilor.
Pantofii ar trebui sa aiba mai degraba o forma rotunjita decat una stileto si sa aiba cel putin 2,5 cm intre capatul degetului mare si varful pantofului. Se recomanda sa evitati pantofii cu toc inalt si cei stramti care strang piciorul si il deformeaza.. Citeste aici cum sa-ti alegi pantofii perfecti pentru a nu face bataturi.
Cu inaintarea in varsta creste si marimea talpii piciorului, adica de la o mariome 38 in tinerete, vom constata mai tarziu ca ajungem sa purtam 38,5 sau chiar 39. Cand alegem incaltamintea trebuie sa tinem cont de faptul ca degetele de la picioare nu au voie sa atinga partea superioara a pantofului, ci trebuie sa aiba suficient spatiu de miscare in pantof. Deci, atentie,atunci cand cautati pantofi sa-i alegeti pe aceia care nu va agreseaza piciorul si in care sa va simtiti confortabil.
Momentul din zi cel mai potrivit pentru a proba pantofii este dupa-amiaza sau seara, cand picioarele sunt mai umflate dupa ce am mers sau am stat mai mult in picioare. In felul acesta nu gresim sa cumparam perechea de pantofi ingusta si inconfortabila. Probarea pantofilor din pozitia sezanda nu este recomandata deoarece din acesta pozitie nu observam eventualele zone de apasare a pantofilor pe picior. Sa nu uitam sa probam intotdeauna ambii pantofi, inchisi la siretuti sau fermoar si sa facem cativa pasi prin magazin.
Daca, desi am fost atenti atunci cand am probat perechea de pantofi, dar, totusi se dovedesc a nu fi chiar atat de comozi si exista zone in care ” ne bat” sau ” ne rod”, trebuie sa ne adresam cizmarului care va remedia acest neajuns, adaptand pantofii dupa nevoile noastre. Cizmarul poate sa intrevina in zona calcaiului sau lateral pentru a largi sau ” inmuia” partea mai dura care ne provoaca disconfort.