Afla totul despre aparatele dentare

Aparat dentar cu bracketi transparenti

Aparatele dentare nu sunt numai un trend in randul tinerilor care vor sa fie la moda, ci sunt o necesitate, care readuc zambetul perfect, atat de mult visat de multi dintre noi. Dintii inghesuiti, strambi, distantati, suprapusi unul peste altul, mai sus sau mai jos decat ceilalti sunt doar cateva din probleme estetice ale danturii pe care le putem remedia prin purtarea unei perioade de timp, a aparatelor ortodontice. Purtand aparatul dentar, pe langa faptul ca obtinem zambetul perfect, de cele mai multe ori scapam si de multele complexe pe care le avem datorita dintilor si chiar reusim sa invingem si timiditatea, luandu-i locul increderea si siguranta.  Dupa ce reusim alinierea corecta a dintilor sa nu uitam si de tratamentul de albire si abia atunci putem spune cu adevarat ca am obtinut zambetul perfect.

Deschide aici: tratamentul de albire al dintilor acasa sau la cabinetul stomatologic daca vrei dinti mai albi si stralucitori.

Ce inseamna tratament ortodontic?

Tratametul ortodontic permite aranjarea normala a dintilor care vor functiona optim o perioada de timp indelungata. Tratamentul ortodontic este mai popular la copii, dar tehnicile ortodontice actuale permit tratarea adultului cu acelasi succes. Tratamentul se face cu aparate fixe sau mobile si nu se termina  odata cu alinierea dintilor. Pastrarea rezultatelor obtinute este cea mai importanta etapa de tratament deoarece este cea care ne asigura stabilitatea in timp a deplasarilor dentare obtinute anterior. Unele anomalii dento-maxilare necesita purtarea aparatelor cateva ore, in timpul noptii, iar alte anomalii necesita purtarea aparatului ortodontic tot timpul, pe o perioada mai indelungata.

Tratamentul ortodontic implica deplasari ale dintilor cat si exercitii pentru muschii fetei, iar durata tratamentului este mai lunga sau mai scurta in functie de metoda terapeutica aleasa si de constiinciozitatea pacientului.

Cand ne adresam medicului ortodont?

Dupa ce copilului i-a aparut dentitia definitiva si observam una sau mai multe din problemele urmatoare, este cazul sa cerem pararea medicului ortodont:

-dintii au crescut suprapusi sau unul mult mai sus decat ceilalti.

-muscatura este departe de a fi perfecta sau chiar situatia inversa cand dintii de pe arcada de jos sunt in afara dintilor de pe arcada de sus.

-dintii definitivi sunt foarte inghesuiti si strambi.

-obeservam tulburi grave de pronuntie datorita pozitiei incorecte a dintilor definitivi.

-aparitia cariilor dentare datorita dintilor inghesuiti.

-la inchiderea gurii, dintii de sus nu-i ating pe cei de jos.

-in timpul masticatiei sau doar la inchiderea si deschiderea gurii, se aduc zgomote ciudate.

Deschide aici : Periajul corect al dintilor-sfaturi pentru igienizarea danturii.

Anomaliile dentare si cauzele care duc la formarea lor

Anomaliile dentare sunt tulburari ale aranjarii dintilor pe arcade si ale aranjarii arcadelor fata de oasele capului (neconcordanta dintre forma si marimea dintilor cu cea a arcadelor dentare). Aceste anomalii au ca si cauze ereditatea sau se pot dezvolta dupa nastere, ca urmare a unor obiceiuri vicioase ( sugerea degetului, respiratia pe gura, interpunerea limbii intre dinti la fiecare inghitire), bruxismul ( scrasnirea dintilor in timpul somnului).

Anomaliiledento-maxilare nu pun in pericol viata individului, dar unele dintre ele confera un aspect inestetic exagerat si sunt acompaniate de suferinte marcate ale gingiei si a celorlalte tesuturi ce intervin in sustinerea dintelui. In  lipsa tratamentului ortodontic si parodontal, dintii afectati se pierd la varste tinere.

Elementul comun al tuturor anomaliilor dento-maxilare este malocluzia ( pozitia incorecta a dintilor de pe cele doua arcade in momentul in care muscam). Imbinarea nefericita a dintilor de pe cele doua arcade si/ sau a dintilor aceleiasi arcade ( malocluzia) poate reflecta un dezechilibru general, o dizarmonie si poate provoca chiar dezordini functionale si apoi structurale la nivelul muschilor fetei.

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare vizeaza nu numai alinierea dintilor, ci si functionarea armonioas a muschilor dupa obtinerea unor raporturi normale intre oasele maxilare. Realizarea acestor obiective necesita timp, iar ca si durata estimata a tratamentului ortodontic poate sa fie de la 6 luni-2 ani sau chiar pana la 5-6 ani uneori. Cu totii dorim un tratament rapid, dar acest tratament grabit vine si cu multe neajunsuri, iar cel mai grav este faptul ca poate declansa resorbtii ale radacinii dintilor care se deplaseaza.

Deschide aici: Gingivita- cauze, preventie, tratament naturist

Aparate dentare pentru copii: fixe, mobile si ortopedice

Exista trei tipuri de aparate dentare: aparat dentar invizibil( incognito si invisalign), aparat dentar estetic (aparat dentar safir si aparat dentar ceramic) si nefizionomice (aparat dentar metalic).

Cel mai folosit in cazul copiilor este aparatul dentar mobil, atunci cand avem situatia unei danturi cu dintii usor inghesuiti.  Aceste aparate mobile ajuta la reeducarea unor functii precum pozitia limbii sau deglutitia. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si bineinteles pentru igienizare.

Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase (de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe) si pot fi insotite de tractiuni extraorale. Cele mai utilizate la copii sunt: activatorul, twinblocul si trainerul, iar aceste se folosesc la copiii cu varsta intre 8 și 10 ani.

Aparatele fixe sunt de mai multe tipuri: metalice, ceramice, invizibile. Pentru copii  cele mai folosite aparate ortodontice sunt cele vizibile: aparate dentare ceramice siaparate dentare metalice. Aparatele ortodontice fixe nu sunt concepute numai pentru copii, ele se pot purta la orice varsta. Componentele aparatului dentar fix sunt brackets-urile , acele  elemente lipite pe suprafata vestibularăa (vizibila) a dintelui pe toata durata tratamentului si care pot fi metalice, ceramice sau transparente, iar  arcurile sunt  cele  care furnizeaza forta pentru a deplasa dintii si sa nu uitam de ligaturile elastice cu rolul de fixarea arcurilor în brackets.

Deschide aici: Paradontoza-cauze, preventie, tratament.

Exista o anumita varsta cand se recomanda aparatele dentare?

Se recomanda ca tratamentul ortodontic sa inceapa imediat dupa aparitia dintilor definitivi, mai exact intre 7-12 ani cu un aparat ortodontic mobil, dar aparatul dentar poate fi pus si mai tarziu, spre varsta adolecentei ( in jurul varstei de 20 de ani) si chiar mergand pana spre varsta de 55 de ani deoarece dintii pot fi miscati usor in alveolele gingivale iar pozitia lor poate fi usor modificata. Toate aceste lucruri se pot realiza numai daca sanatatea osului si a gingiei ne permite: osul si gingiile in care sunt implantati dintii trebuie sa fie sanatoase.

Cat timp trebuie purtat aparatul dentar?

Nu se poate aprecia exact cat trebuie purtat un aparat dentar, durata tratamentului ortodontic depinde de severitatea problemei si poate dura de la cateva luni pana la patru ani. In tot acest timp nu trebuie neglijate vizitele la medicul ortodont, la 4-6 saptamani. Nu trebuie uitat faptul ca dupa indepartarea aparatului dentar, uneori se recomanda purtarea unui aparat de contentie, necesar pentru a ajuta la pastrarea noii pozitii a dintilor.

Doare cand iti pui aparat dentar?

Nu, nu doare cand iti pui aparat dentar, indiferent daca este aparat dentar metalic, aparat dentar safir sau aparat dentar ceramic.

Nu uitati ca problemele ortodontice se rezolva mult mai usor si mai repede in perioada copilariei, dar este eficienta remedierea lor chiar si la varsta adulta.