Ceaiul verde, multiple beneficii pentru sanatatea noastra

ceai verde

Ceremonia ceaiului este un obicei aparte. Invitatii stau  jos si urmaresc cum, in  liniste , gazda prepara ceaiul. Modul in care  este tinut bolul in mana si felul in care este baut ceaiul, toate iti dau un sentiment de liniste si impacare cu sine.

Japonezii spun ca servirea unui bol de ceai constituie un ritual elaborat pentru a raspunde necesitatilor spirituale de pace sufleteasca.

Pentru englezi, bautul ceaiului in familie reprezinta ceva mai mult decat un tabiet, este un mod de a comunica. Ceaiul se bea  dupa micul dejun, dupa pranz  si neaparat intre orele 17-18 (”five o’clock tea”).

La noi  infuzia de ceai de orice tip este asociata de cele mai multe ori cu o problema de sanatate. Totusi, se constata o usoara crestere a consumului  de ceai mai ales in mediul urban.  Cafeaua este  mult mai consumata desi  actiunea  antioxidanta  este mai mica decat a ceaiului verde.

In tarile asiatice, ceaiul verde este  consumat precum cafeaua la noi , deoarece este bogat in polifenoli  ce au o actiune antioxidanta de 100 de ori mai mare decat a vitaminei C.

Cum se obtine ceaiul verde?

Arbustii  de ceai (Camellia sinensis) cresc  in cinci ani, dar pot fi recoltati  timp de 50 de ani. Frunzele proaspat culese sunt asezate  pe tavi, in camere aerisite si intunecoase. Dupa ce  lichidul se evapora si frunzele se usuca, isi pierd aproape jumatate din greutate. Apoi  urmeaza rasucirea frunzelor cu masini rotative, operatiune prin care se elimina sucul celular si se produce ruperea frunzelor. Ceaiul rasucit manual este cel mai fin. Ceaiul verde are gustul amarui si astringent. Frunzele isi pastreaza clorofila si substantele tanante, ramanand de culoare verde, deoarece nu sunt  supuse tratamentului de ofilire si fermentare.

Se cunosc trei sortimente de ceai verde

Hyson: ceaiul provenit din prima recolta cu frunze mici, rasucite, de culoare verde-albastruie, cu infuzia galbena.

Gunpowder: Ceaiul obtinut din recolta a doua, cu frunzele in forma de globule, rasucite,  culoare verde -negru  si infuzia  galbena.

Tonkay: ceaiul  din a treia recolta cu frunze neregulate, rasucite, culoare verde-galbuie si infuzia galben intens.

Pe piata mondiala se comercializeaza sfaramaturi formate din amestec de diferite sortimente de ceai astfel prelucrat.

Prepararea infuziei de ceai verde

Ceainicul este special conceput pentru toate etapele de preparare. Dupa fierbere, apa trebuie lasata sa absoarba principiile active ale plantelor. Ceainicul are forma ideala pentru acest lucru datorita capacului etans si astfel aburii uleiurilor volatile nu se pierd. Daca ceainicul nostru este din portelan sau sticla nu o  sa-l punem pe foc. Vom  fierbe apa separat si o turnam in ceainic peste plante. Durata de infuzare a ceaiului  este de 4 minute.

Cum servim ceaiul?

Infuzia de ceai pastrata  mai mult timp pierde din aroma,  culoare si principii  active. La racire, infuzia devine tulbure si inceteaza a mai fi ceai in adevaratul sens al cuvantului. Cunoscatorii ceaiului verde  ne recomanda sa-l servim cat mai simplu: fara  zahar daca se poate pentru ca  acesta neutralizeaza actiunea unor vitamine. Daca totusi nu ne-am obisnuit cu gustul amarui si astringent putem adauga: scortisoara, cardamon, cuisoare, lamaie, menta, anason, iasomie.

Compozitie si principii active

Ceaiul verde contine: polifenoli, catehine, alcaloizi( cafeina,teina), vitamina C, fluor, mangan, flavonoide, calciu , teobromina, teofilina, aminoacizi.

Pirocatehina  din compozitia ceaiului verde  este un tanin,  ce da gustul astringent si are o serie de proprietati benefice sanatatii: actiune antiacida,  antibacteriana si de inmultire a florei bacteriene din intestin, deodorizanta, de scadere a colesterolului, a zaharului din sange, a presiunii sangelui, actiune antitumorala,  antialergica.

Polifenolii  au actiune antioxidanta ( neutralizeaza activitatea radicalilor liberi ce dau nastere cancerului). Citeste aici despre 3 sucuri verzi bogate in antioxidanti si vitamine.

Utilizarea ceaiului  verde ca remediu in tratarea numeroaselor afectiuni

Actiunea  de scadere a colesterolului si  a poftei de mancare  ne ajuta in curele de slabire, pentru normalizarea valorilor colesterolului si a lipidelor din sange. Recomandarea este sa se consume  inainte de masa cu jumatate de ora , fie ca este  ingerat sub forma de infuzie  sau supliment cu extract de ceai verde ( mult mai concentrat ). Citeste aici despre cum sa slabesti fara sa urmezi un regim de slabit.

In deranjamentele intestinale se recomanda sa luati  jumatate de lingurita de frunze uscate de ceai verde, mestecati-le un timp, apoi inghititi-le cu putin apa. Dupa 1 sau 2 astfel procedee, diareea va trece.

Pentru durerile de cap este  suficient sa beti  o ceasca de ceai tare ( contine 0.05 cofeina ).

Pentru tonus crescut si stimulent al activitatii cerebrale se consuma dimineata in loc de cafea ( eficace in prevenirea maladiei  Alzheimer).

Este si un accelerator al metabolismului (topeste grasimile) si un bun anticelulitic  foarte util in regimul de slabit. Citeste aici cum sa elimini celulita prin remedii naturiste si masaj anticelulitic.

Fragilitatea capilarelor la varstnici,  diabetici  este ameliorata prin consumul regulat de ceai.

Actiunea  antitumorala este data de puterea antioxidanta demonstrata de ani de zile. Rolul pirocatehinei din ceaiul verde in prelungirea vietii este un studiu  care a captat atentia japonezilor si nu numai.

Consumul periodic de ceai ajuta  la hidratarea organismului si la buna functionare a rinichilor. 

Daca ceaiul este baut in cantitati normale, componentele sale alcaline ajuta la eliminarea aciditatii din organism.

Pentru inflamatiile la ochi  si pleoape  se spala ochii  cu infuzie racita de ceai verde.

Intarirea dintilor si gingiilor( ceaiul verde  contine flor si incetineste dezvoltarea bacteriilor producatoare de carii).  Actiunea ceaiului este asemanatoare  cu cea a gumei de mestecat, dar este mai sanatos deoarece este un produs natural. Se face gargara de mai multe ori pe zi si astfel putem renunta la apa de gura din comert inlocuind-o cu infuzia de ceai verde. Citeste aici despre igienizarea corecta a dintilor.

Ceaiul este benefic celor care sufera de afectiuni cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent, persoanele care au supravietuit unei crize cardiace si care consuma mult ceai prezinta o rata de mortalitate cu 44% mai mica decat cei care se afla in aceeasi situatie dar care nu beau ceai.

Reactii neplacute ale ceaiului verde

Dupa consumul regulat de ceai verde se pateaza dintii. Citeste aici cum poti sa ai dinti mai albi si stralucitori.

Consumat la ore nepotrivite ( dupa ora 14)  provoaca insomnie (teina din ceai este un stimulent al sistemului nervos central). Citeste aici despre cele 8 trucuri pentru a dormi mai bine.

Ceaiul trebuie preparat proaspat in fiecare zi, altfel pastrat prea mult, se formeaza substante ce pot duce la dereglarea stomacului.

Cand aveti probleme cu gatul nu beti ceaiul foarte fierbinte ( sa fie caldut). Lichidul fierbinte distruge anticorpii si irita peretii esofagului, intarziind vindecarea.

Ceaiul verde , consumat in cantitati mari produce cresterea tensiunii arteriale.