Home / Culinar / Cele mai gustoase preparate cu oua de sarbatori: aperitive oua umplute

Cele mai gustoase preparate cu oua de sarbatori: aperitive oua umplute

Iata cateva idei de meniuri Craciun si Revelion cu care sa-ti incanti invitatii: aperitive cu oua umplute cu maioneza, oua umplute cu pate de ficat, oua umplute simple si oua umplute dupa reteta traditionala din bucataria romaneasca.

Reguli, trucuri si sfaturi de la cele mai pricepute gospodine pe care trebuie sa le cunosti daca vrei sa prepari cele mai delicioase aperitive cu oua umplute:

Ouale trebuie sa fie proaspete, iar pentru a verifica acest lucru iata ce truc folosesc gospodinele in bucatarie: se scufunda oul intr-un vas cu apa rece in care s-a dizolvat putina sare (100 g la 1 litru apa). Daca oul este proaspat, cade la fund si sta culcat. Daca este mai vechi, incepe sa se ridice, mai intai un capat si cu cat este mai vechi, cu atat se ridica in pozitie verticala. Cand pluteste deasupra apei inseamna ca toata apa din ou s-a evaporat, oul a devenit usor si este alterat.

Vezi aici un alt truc al gospodinelor pentru a recunoaste un ou proaspat: oule proaspete au coaja poroasa si sunt grele pe cand ouale vechi au coaja lucioasa si sunt usoare. Si pentru a nu compromite o reteta nu uita ca oul nu se sparge niciodata direct in vasul in care se prepara, ci fiecare ou se sparge intr-o cescuta si apoi se toarna peste celelalte, dupa ce am constatat ca este proaspat.

Albusul oului se altereaza imediat ce vine in contact cu aerul, de aceea acesta nu trebuie sa-l pastrati niciodata, nici macar cateva ore. Se intrebuinteaza imediat ce oul a fost spart, mai ales cand in anotimpul cald.

Oul fiert isi pastreaza in intregime toate substantele hranitoare netransformate. Albusul oului este mai greu digerabil. Albusul crud contine o substanta care ste greu atacata de sucurile gastrice, de aceea se recomanda sa nu se intrebuinteze in alimentatie decat albusul preparat.

Un alt sfat de care trebuie sa tinem cont cand ne aflam in bucatarie, ar fi sa nu se intrebuinteze in alimentatie ouale rascoapte prin fierbere sau frigere, fiindca sunt mai greu de digerat.

Galbenusul contine grasimi iar asociat cu o alta grasime devine un aliment supragras, deci indigest, iar recomandarea este sa nu se faca abuz de aceste preparate cu oua umplute.

Aperitive gustoase si usor de facut in casa  cu  oua umplute:

Reteta oua mimoza

Ingrediente:

6 oua

1 hering

maioneza din 3 oua

1 lingurita mustar

250 ml ulei floarea soarelui

1 lingura zeama de lamaie

Ouale fierte tari se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja si se taie in jumatate, in lungime. Se scoate galbenusul si in albus se pune o bucata de hering desarat si se umplu apoi cu maioneza. Galbenusul de ou se da prin sita direct deasupra platoului cu oua umplute. Se garnisesc cu felii subtiri de peste, masline, sunca si gogosari. Se asaza in farfurie peste un strat de galbenus tare, dat prin sita, iar de jur impejurul fiecarui ou sa garniseste cu crengute de patrunjel. Maioneza se poate amesteca si cu mustar.

Reteta oua cu maioneza

Ingrediente:

12 oua

maioneza

rosii

verdeata

Citeste aici: Cum se face in casa maioneza perfecta– trucuri si sfaturi de la cele mai pricepute goospodine

Ouale fierte tari se asaza pe o farfurie, intregi sau jumatati. Deasupra se toarna maioneza subtiata cu putin otet de vin. In varful fiecarui ou se asaza un firicel de patrunjel verde, iar marginile farfuriei se garnisesc cu felii de rosii, cateva masline taiate, castraveciori murati sau gogosari.

Reteta oua umplute cu salat de boeuf

12 oua

salata boeuf

salata verde

masline

gogosari

verdeata

piper

Citeste aici: Cum se prepara acasa cea mai delicioasa salata boeuf.

Se prepara salata de boeuf, se asaza pe o farfurie un strat gros de 4-5 cm, iar deasupra se infig oua umplute cu salata sau numai cu maioneza si se garnisesc cu foi de salata verde, rosii, masline, gogosari, patrunjel verde, rondele de ridichii de luna taiate in forme, unele mai mari, altele mai mici si care se suprapun, alternand culorile.

Reteta oua umplute cu ficat

Ingrediente:

6 oua

2 cepe

200 g ficat

2 legaturi verdeata

50 g unt

1 lingurita smantana

sare

sos alb

Ouale fierte tari se curata de coaja, se taie in jumatati in lungime, se scoate galbenusul, iar albusul se umple cu urmatoarea compozitie: ceapa taiata marunt, inabusita in unt cu ficatul prajit sau fript pe gratar, taiat in bucati mici, cu galbenusul fiert dat prin sita, smantana, sare si verdeata. Se umplu jumatatile de albus, se da forma oului intreg, se asaza intr-o farfurie care rezista la cuptor peste un sos alb (optional). Se rade cascaval deasupra si se da la cuptor 15 minute inainte de a se servi la masa.

Citeste aici: Aperite pentru masa de Craciun sau Revelion – salata de icre de crap sau stiuca preparata in casa.

 

 

 

About Camelia

Check Also

Gogosi pufoase, făcute cu lingura. Reteta este mostenită de la bunica si chiar iti aduce aminte de gustul copilăriei.

Gogosi pufoase, făcute cu lingura. Reteta este mostenită de la bunica si chiar iti aduce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *