Cu ce se curata mobila de lemn? Cum sa scoti petele de pe mobila din lemn masiv?

Noi gospodinele suntem mereu in cautare de solutii rapide, eficiente si ieftine atunci cand vine vorba de intretinerea si ingrijirea casei noastre. Mi s-au adresat adeseori intrebari despre intretinerea si curatirea mobilei din lemn masiv: ” cu ce sa curata mobila de bucatarie din lemn? cu ce se curata lemnul  lacuit? sau ce solutie de curatat lemnul este mai eficienta si mai putin agresiva? ” . Citeste aici: Cum repari zgarieturile de pe mobila de lemn masiv cu mai putin de 1 leu.

Iata aici un minighid despre cum sa pastrati mobila de lemn lacuit  in stare perfecta (cu sfaturi despre intretinerea si curatirea petelor de pe mobila din lemn masiv):

Cum scapi de petele albe de pe mobila de lemn? Urmele albicioase lasate pe mobilierul lustruit de obiecte metalice fierbinti (oale, ceainice) se pot inlatura frecand locul patat cu scrum de tigara inmuiat cu putin ulei, apoi dupa cateva minute se freaca din nou pata cu un dop de pluta care a fost carbonizat la capat, deasupra unei flacari la aragaz.

Petele de bauturi racoritoare sau siropuri de pe mobila lustruita se sterg cu zat de cafea, apoi se lustruieste locul respectiv cu o bucata de bumbac moale inmuiata intr-un amestec de 1:1 ( terebentina si ulei de in). De exemplu: 115 ml terebentina se amesteca cu 110 ml ulei de in. Citeste aici: Zatul de cafea, utilizari nebanuite in gospodarie si nu numai.

Pe mobilele baituite, se freaca pata de mai multe ori cu dopuri de pluta perfect curate.

Cum se scot petele de cerneala de pe mobila din lemn masiv?Daca se pateaza mobila de lemn masiv cu cerneala, se freaca imediat locul respectiv cu o carpa umeda pe care se picura zeama de lamaie. Este adevarat ca nu se reuseste intotdeauna sa se elimine o pata de creneala, deoarece se infiltreaza repede in lemn si se fixeaza.

Petele de grasime de pe mobila veche din lemn masiv se trateaza cu un amestec obtinut din: talc si benzina, care se aplica pe locul respectiv si se lasa circa 24 ore, dupa care se inlatura usor talcul ramas.

Mobila de lemn lacuit se curata  cu o tesatura flanelata, moale imbibata in bere calduta sau spuma de albus.

Curatarea mobilei cu otet: mobila de mahon se curata cu un burete umezit in apa acidulata cu putin otet, dupa care se sterge imediat lemnul cu o carpa moale, curata iar la sfarsit se ceruieste cu un produs special din comert.

Mobila de lemn masiv vopsita in alb sau in culori deschise se spala cu apa calda si sapun (o lingura de sapun  ras la un litru de apa). Apoi se sterge cu o carpa uscata si se unge cu un amestec de ulei de parafina ( o lingura) si apa ( 200 ml). Dupa ce se usuca se lustruieste cu o carpa moale. Mobila de lemn masiv vopsita se mai poate curata  usor cu apa calduta in care se dizolva amoniac ( 30 ml amoniac 10% si un litru de apa).

Mobila de nuc se curata cu un amestec de terebentina si ulei de parafina in parti egale in greutate. De exemplu: 50 ml terebentina si 45 ml ulei de parafina. Se unge mobila cu on tesatura flanelata inmuiata in acest amestec, prin miscari circulare, insistandu-se asupra petelor mai albicioase. Dupa o ora se repeta din nou operatia. A doua zi se lustruieste mobila cu ajutorul unei piei de caprioara sau al unei bucati de tesatura flanelata.

Mobila din lemn de par se curata initial cu apa oxigenta diluata, apoi se sterge cu un tampon inmuiat in ulei de parafina calduta. Se usuca si se lustruieste cu o flanela moale.

Mobila de stejar se curata cu benzina calduta, apoi se sterge cu o carpa uscata si se aplica un strat subtire de ceara. Dupa ce se usuca (se lasa timp de cateva ore) se lustruieste cu o bucata de bumbac moale. Citeste aici: Cum se face o curatenie rapida cu bicarbonat, otet si lamaie. 


0 Replies to “Cu ce se curata mobila de lemn? Cum sa scoti petele de pe mobila din lemn masiv?”