Cum se curata tablourile?

Cum cureti un tablou acasa

Daca te pregatesti sa incepi curatenia generala si inca nu stii cum se curata tablourile pictate in ulei, ramele din lemn vopsit, ramele cu strucura argintata sau chiar cele de bronz, citeste acest articol si cu siguranta  la final casa ta va straluci. Cand este vorba de intretinerea si ingrijirea tablourilor vechi si a ramelor trebuie sa va spun ca sfaturile si metodele bunicii nu dau gres niciodata. Citeste aici: Cum faci o curatenie rapida cu bicarbonat, otet si lamaie.

Cu ce se curata pictura in ulei pe panza?Intretinerea si curatarea picturilor in ulei consta intr-un procedeu foarte simplu: se acopera tabloul cu o panza curata si umeda si se lasa timp de 3-4 ore (este de preferat ca bucata de bumbac sa o umezim in apa distilata). Dupa uscare, tabloul se sterge foarte usor si uniform cu o bucata de panza inmuiata in ulei de in.

Culorile tablourilor pictate in ulei pot fi  improspatate trecand usor de cateva ori, pe suprafata lor o jumatate de cartof crud sau o jumatate de mar. Cand marul sau cartoful se murdareste, se taie portiunea murdara (sub forma de felii) si se continua operatia iar in final se sterge intreaga suprafata cu o carpa moale si curata.

Acuarelele si desenele in tus se curata cu miez de paine, apoi se sterg cu o carpa moale, foarte curata. Citeste aici: Cum se curata mobila din lemn masiv.

Cum se face albirea zonelor deschise ale tablourile pictate in vopsea cu ulei? Albirea zonelor deschise se face cu o solutie de apa oxigenata 3 %.

Curatirea si intretinerea ramelor de tablouri?

Ramele din lemn de stejar se curata cu lapte dulce, dupa care se usuca iar apoi se incepe operatia de lustruire cu o carpa curata.

Ramele din lemn vopsit se curata astfel: se face un amestec din apa si tarate (10 parti apa si o parte tarate) sau cu apa sapunita usor calduta iar apoi se sterg cu o carpa curata, inmuiata in apa. Dupa uscare, ramele se lustruiesc si ceruiesc cu solutii speciale din comert.

Ramele din lemn lustruit se curata cu o tesatura flanelata, moale ce a fost inmuiata in amestecul urmator (100 ml otet si 50 ml ulei de floarea soarelui).

Ramele argintate sau aurite se curata foarte usor cu o carpa curata inmuiata in urmatorul amestec: 2 lingurite de otet adaugate la un litru de apa. Daca avem situatia mai putin placuta cand ramele de tablouri sunt patate de muste se curata cu ajutorul unei periute cu peri mici si tari inmuiata inainte in apa cu sapun iar la final se limpezesc cu apa acidulata cu otet (2 lingurite de otet la un litru de apa).

Cum prevenim murdarirea ramelor de catre muste? Pentru a evita acest lucru neplacut iata ce trebuie sa faci: fierbe doua cepe mari in jumatate de litru de apa pana cand lichidul scade pana la jumatate. Acum, cu o pensula moale, cu perii fine se aplica lichidul respectiv pe suprafata ramelor.

Ramele de bronz se curata cu o bucata de postav inmuiata in terebentina iar apoi se inmoaie o pensula moale in solutia de zer sau spuma de albus si se unge usor suprafata ramelor. Citeste aici: Cum se curata obiectele argintate din gospodarie.


0 Replies to “Cum se curata tablourile?”