Cum se scoate o capusa? Cat de periculoase sunt capusele? Ce se intampla daca ramane capul capusei sub piele? Ce trebuie sa stii despre intepatura de capusa? Sunt cateva din intrebarile pe care ni le punem atrunci cand constatam ca am gasit o capusa pe pielea copilului sau cand vedem capuse pe cainele nostru.
Ce sunt capusele? Capusele sunt niste insecte ” capusele tari” ( diferite specii de Ixodidae), care se ataseaza de piele si se hranesc mai multe zile daca nu sunt indepartate.
Atentie, vine sezonul capuselor! Muscaturile de capuse ( nedureroase) se produc cel mai frecvent primavara si vara si de cele mai multe ori nu produc complicatii si nu transmit boli periculoase pentru om.
Cum recunosti muscatura de capusa? Muscaturile de capuse produc de cele mai multe ori o basicuta rosie (bubita, papula ) la locul muscaturii si pot induce reacti de hipersensibilitate cu mancarime si usturime. Unele specii de capuse sunt mai agresive la locul muscaturii (specii de Ornithodorus coriaceus) producand mici ulceratii, le
ziuni ale pielii cu vezicule ce contin lichid, grade diferite de tumefactie locala insotite uneori si de durere.
Cum sa scapati de capuse? Cum se scoate o capusa din piele sau de sub piele?
Daca gasim capuse pe pilea noastra sau a copilului mergem de urgenta la spital. Daca ne musca o capusa nu mai stam pe ganduri si mergem urgent la medic (urgente -infectioase), mai ales daca ne a
flam in una din situatiile urmatoare :
-in care avem cap de capusa ramas in piele.
– capusa rupta in piele.
-capusa moarta in piele.
-capusa sub piele.
-copilul sau adultul este alergic la intepaturi de insecte.
Tratament muscaturi de capuse- Extragerea capuselor cand capusa este intreaga
Capusele trebuie extrase cat mai repede pentru a reduce gradul de raspuns imun al pielii si sansa ca boala sa se transmita daca capusa care ne-a muscat era infectata. In situatia in care capusa este inca atasata de piele, cea mai usoara metoda de extragerea capuselor cu toate partile bucale este cu ajutorul unei pensete cu
rbate de dimensiune medie. Pentru a realiza acest lucru, penseta trebuie asezata paralel cu pielea pentru a apuca capusa cat mai bine si cat mai aproape de piele. Sa nu neglijam faptul ca nu trebuie sa perforam pielea persoanei muscate de capusa dar nici corpul capusei. Penseta trebuie trasa incet, ferm , direct din piele si fara sa executam rasuciri si balansari (totul dintr-o miscare precisa, fara balbaiala si stangacie). Acesta operatie de indepartarea capusei cere multa rabdare, indemanare si nu este recomandat sa va aventurati singuri, de aceea este foarte important sa mergeti de urgenta la medic.
Extragere capusa sub piele
In situatia cand partile bucale ale capusei sunt sub piele, dar inca sunt vizibile, extragerea poate determina uneori o lezare mai mare a tesutului decat atunci cand capusa este doar atasata de piele.
Alte metode de extragerea capuselor cum ar fi arderera acesteia cu un chibrit nu este recomandata (se pot leza tesuturile persoanei muscate de capusa) sau o alta metoda din popor cu aplicarea de vaselina pe capusa nu este deloc indicata.
Ce facem dupa extragerea capusei?
Dupa extragerea capusei, zona respectiva trebuie dezinfectata cu un atiseptic. Cu cat zona din care am extras capusa este mai mare cu atat putem sa apreciem de cat timp era capusa atasata de piele. Daca persista senzatia de mancarime iar zona este umflata si inrosita, consultam medicul in vederea recomandarii uni antialergic.
Boala Lyme- cat de periculoase sunt capusele pentru sanatatea noastra?
Dupa indepartarea capusei de pe piele sau de sub piele, acesta trebuie pastratata la laborator in vederea analizei pentru a se detecta daca capusa respectiva ar induce boli. O sa consultam medicul in ceea ce priveste profilaxia cu antibiotice pentru bolile transmise de capuse. Unii specialisti indica profilaxia pentru boala Lyme cu o doza unica de doxiciclina ( 200 mg ) in cazul muscaturii de capuse tari din speciile Ixodidae, din zonele cu prevalenta ridicata a bolii Lyme.
Paralizia indusa de capuse
Paralizia data de muscatura de capusa este o paralizie rara, flasca si apare atunci cand aceste ,,capuse tari” ( ce secreta toxine) raman atasate de piele mai multe zile. Toxina care produce paralizie nu este prezenta la inceput, ea apare dupa mai multe zile cand capusa se hraneste si incepe sa se umfle. Cele mai grave simptome care se intalnesc in urma unei muscaturi de capuse sunt: anorexia, slabiciunea musculara, lipsa de coordonare si paralizia flasca.
Ce facem daca ne musca o capusa?
Intr-o concluzie, daca vedem capuse sub piele sau pe piele (indeosebi la incheieturi, sub brat, zona inghinala, in spatele genunchilor) sau doar avem o suspiciune ne adresam imediat medicului de garda de la urgente-infectioase.
Deschide aici: Ce sunt negii si cum putem scapa de ei prin remedii naturiste.
Cum imi pot proteja copilul de capuse? Ne putem proteja de capuse aplicand lotiuni speciale ce indeparteaza capusele, cum ar fi solutiile de tantari speciale care tin la distanta si capusele. Atentie, nu ne protejeaza toata ziua, solutia trebuie reaplicata din cand in cand atunci cand mergem mult prin iarba (locul de unde putem contacta capusele). Mare atentie, parcurile si pajistile sunt pline de capuse pe care le putem contacta dupa o mica plimbare sau dupa o zi de picnic. Deschide aici: Tratamente naturiste impotriva intepaturilor de insecte.
0 Replies to “Cum se scoate o capusa? Cat de periculoase sunt capusele?”