Drumetie in muntii Hasmas

Muntii Hasmas - Masivul Piatra Singuratica

Cred ca sunteti de acord cu mine ca in tara noastra gasim varietatea reliefului si implicit a locurilor ideale de vacanta. Pentru iubitorii naturii si in primul rand a zonei muntoase, muntii Hasmas sunt cu siguranta pe lista destinatiilor de drumetie.

Muntii Hasmasu Mare se afla in centrul Carpatilor Orientali de-o parte si de alta a raului Bicaz. Sunt munti cu altitudine medie(1000-1700m) fragmentati de vai adanci. In partea centrala a Muntilor Hasmas se afla Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas unde sunt arii protejate: Cheile Bicazului, Cheile Sugulaului, Avenul Licas, Lacul Rosu , Masivul Piatra-Singuratica si Hasmasul Negru.

Drumetie in Muntii Hasmas

In Cheile Bicazului exista numeroase specii endemice si rare: firuta, cosacii bicazeni, sangele voinicului, floarea de colt, opaita lui Zawadzki iar fauna este bogata: cerb, cocos de munte, caprioara, mistret. Cheile Bicazului se intind pe o distanta de 7.5 km lungime iar cea mai spectaculoasa portiune este ,,Gatul Iadului”, ea fiind strajuita in amonte de un varf izolat ,,Turnul Barosului” sau ,,Piatra Altarului”. Pentru iubitorii alpinismului aici se afla cateva trasee destinate lor.

Cheile Bicazului

Statiunea Lacul  Rosu se afla pe malul lacului si pe versantii raului Bicaz la o altitudine de 980-1107m. Daca am ajuns aici cazarea nu reprezinta o problema deoarece in toata statiunea  vilele si pensiunile isi asteapta turistii. Din statiune pornesc numeroase trasee turistice cu grade diferite de dificultate (avem de unde alege). Pe locurile umede situate in apropierea lacului  cresc  specii de omag. Lacul Rosu este un lac de baraj natural format prin prabusirea unui versant in urma cutremurului din 1838.

Lacul Rosu 2

Traseele turistice pornesc din statiunea Lacul Rosu sau din localitatea  Balan. Pentru a ajunge la Piatra Singuratica traseul turistic incepe din localiatea Balan (de dificultate medie). Pentru iubitorii drumetiilor un alt traseu usor este din statiunea Lacul Rosu si pana pe varful Hasmasul Mic cu plecare din statiune ( cu nivel foarte mic de dificultate). De pe varful Hasmasul Mic avem o priveliste de ansamblu a intregii satiuni Lacul Rosu (un traseu la indemana oricarui turist).

Lacul Rosu

In apropierea masivului Hasmas  capacitatile de cazare sunt reduse , iar singura cabana la baza crestei muntilor este Cabana Piatra Singuratica (1430 m).  Pentru iubitorii traseelor montane, o noapte petrecuta in natura (cort) la Piatra Singuratica  reprezinta  o gura de aer proaspat la care se adauga putina adrenalina si endorfine dupa drumetia pe traseul montan. La Cabana  Piatra Singuratica nu se poate ajunge direct cu autovehiculul (ce-i drept locurile frumoase nu se afla chiar la marginea strazii).

Muntii Hasmas - Masivul Piatra Singuratica

Cu putin efort, pauze mici si dese ajungem intr-un peisaj de poveste intre crestele muntilor Hasmas. Frumusetea acestui peisaj montan nu prea poate fi descrisa in cuvinte si atunci fotografiile raman singurul nostru ghid in aceasta tara. Deschide aici: cum sa protejezi aparatul foto in vacanta?