Flori de apartament – sfaturi de ingrijire si intretinere

Poinsetia floare de apartament

Prin flori, aceste mesaje rafinate, pline de culoare si parfum, cu forme incantatoare ne putem exprima o gama intreaga de sentimente fata de semenii nostri: recunostinta, respect, simpatie, compasiune si regrete sau dragostea si admiratia noastra. Cred ca nu exista femeie care sa nu incerce sa ingrijeasca ghivece cu flori de apartament ( majoritatea locuind la bloc ), satisfacandu-si gustul si fantezia in aranjamentul estetic al locuintei. Eu ma aflu printre acele gospodine mai putin pricepute in ale gradinaritului si de aceea m-am gandit ca putina indrumare in acest sens nu ar strica.

Deschide aici si vezi cum trebuie sa fie o gospodina moderna.

Va propun sa aflam impreuna cum trebuie sa fie pamantul, temperatura, aerul , apa, lumina pentru ca plantele noastre sa reziste mai mult de o saptamana si eventual sa mai faca si alte flori daca se poate:

–  Plantele verzi ornamentale sunt de obicei aduse din tarile calde si aclimatizate la noi. Ele au nevoie de lumina pentru a respira si a se hrani absorbind bioxidul de carbon din aer si eliminand oxigenul, fapt care ajuta la improspatarea aerului din apartament (fara lumina suficienta cresc ferigile).

– Iarna se tin in sere, birouri, camere de locuit, verande inchise cu geamuri , pivnite cu lumina naturala. In general au nevoie  de o temperatura  de cel putin  +3…+7  grade celsius.

– La mutatul florilor, fie pentru iarna sau pentru anotimpul cald, se va tine seama de intensitatea luminii, ocrotindu-le si filtrand-o  cand aceasta este prea puternica.

– Cand sunt tinute afara se va avea in vedere un loc mai umbrit, sub streasine, terase, la umbra pomilor. In general , vom avea grija sa aiba cat mai multa lumina in timpul iernii.

– Atunci cand planta nu primeste pe toate laturile lumina, in fiecare saptamana trebuie s-o intoarcem cu partea umbrita spre lumina.

– Cea mai potrivita si mai naturala hrana a plantelor verzi este apa de ploaie. In lipsa apei de ploaie va trebui sa folosim apa de la robinet (potabila) si sa avem grija sa nu le socam.Pentru aceasta apa va fi pregatita cu cateva ore inainte  spre a se incalzi la temperatura mediului ambiant.Orificiul de scurgere al vasului in care sunt plantele nu trebuie infundat, pentru a nu putrezi radacinile.

– Plantele verzi ornamentale se tin in vase mari de lemn sau de pamant, au nevoie de apa dupa natura lor, o lumina dozata si li se vor pulveriza frunzele cu apa pentru a contracara evaporarea mare a apei din frunze.

Deschide aici si vezi cum trebuie sa fie o gazda perfecta.

– In timpul infloririi , plantele de apartament au o mai mare nevoie de apa ca de obicei, mai ales in anotimpul cald. Deci, iarna vor fi udate mai rar ,vara mai des. In incaperile cu temperatura 4-8 grade C, se vor uda numai o data pe saptamana , dar si dupa cum primesc lumina . Cele cu mai multa lumina este logic sa fie udate mai des.

– Pentru a nu se evapora apa prea repede se va crea un climat mai umed in camera, iar pulverizarea se va face cu apa calduta, nu rece.

– Daca avem grija ca aceste plante sa aiba o temperatua constanta si sa fie ferite de curent, ele se vor dezvolta si vor inflori spectaculos.Pentru aceasta, nu trebuie sa lasam aerul rece sa patrunda direct, prin aerisire, ci indirect, printr-o camera laterala .

– Cand in camera temperatura depaseste 16..17 grade C, vom aerisi mai des si vom avea pe calorifer si in casa vase de apa pentru mentinerea umiditatii.

– Datorita spatiului limitat al vaselor in care plantele cresc, le vom ajuta sa se dezvolte introducand in apa ingrasaminte .

Deschide aici si vezi mai multe trucuri pentru curatenie rapida in gospodarie.

– Cand pamantul nu mai este bun, se va schimba, vom taia radacinile de prisos. Pamantul de flori trebuie combinat din cateva  feluri de sol. In compozitia lui intra pamant provenit din putrezirea frunzelor, pamant de gradina, nisip, pietris in cantitati adecvate.

– Vara se vor uda dimineata si seara ( depinde insa si de specia plantei), vom afana pamantul cu un cutit si vom  avea grija   sa aiba  scurgerea apei neblocata.

– Cand infloresc, le vom curata de frunzele si ramurelele uscate, ajutandu-le astfel la crestere.

– Nu le vom tin direct pe dusumea, ci ridicate la minimum un metru pe un postament sau o etajera mai solida.

Deschide aici si vezi mai multe modele de bucatarii, foarte la moda anul acesta.