De mancarica de fasole boabe sau de iahnia de fasole toata lumea a auzit si a mancat cel putin o data insa nu ma pot abtine sa nu ii scriu reteta pentru a ramane aici in caietelul cu retete. Contrar celor mai multor pareri pe care le-am auzit, iahnia de fasole nu este greu de facut. Se prepara chiar usor daca iti planuiesti din timp ca sa aiba timp sa se hidrateze bobul in apa.
Ingredientele sunt cele mai simple posibil:
- 500 de grame de fasole boabe – o punguta din aceea mica
- 3 cepe
- 2 linguri ulei
- 1 lingura de bulion
- 1 frunza de dafin
- putin morcov – optional si doar cui ii place
- sare
- piper
Modul de preparare:
Se alege fasolea si se lasa la inmuiat minim 2 ore in apa abia calduta sau chiar rece. Se scurge de apa si se toarna intr-o oala. Se acopera cu apa rece, apa sa fie cam cu un deget mai sus decat fasolea. Se aseaza oala la foc mic , si se lasa sa fiarba. Cand da in clocot se scurge apa si se pune din nou la foc insa cu apa fierbinte de aceasta data. Cantitatea de apa va fi la fel ca si prima data. Se repeta operatiune inca de doua ori.
Separat intr-o tigaie se prajeste in uleiul incins ceapa taiata marunt. dupa ce s-a rumenit se adauga peste fasolea care inca fierba, se adauga o lingura zdravana de bulion , o frunza de dafin. Se lasa totul sa fiarba bine iar spre sfarsit se adauga si sare dupa gust. Nu trebuie sa o lasati sa scada prea tare.
Fasolea este gata! O lasati putin sa se racoreasca si o puteti servi!
Pofta buna!
0 Replies to “Iahnie de fasole – mancare traditionala, gustoasa buna in post si nu numai”