Masajul corporal – o multitudine de beneficii: relaxare, tonifiere si slabire

Beneficii masaj corp

Masajul se practica preventiv si curativ cu scopul de a mentine vitalitatea muschilor pielii si elasticitatea dermului. Relaxarea, tonifierea si slabirea nu intarzie sa apara daca masajul este inclus frecvent in stilul nostru de viata. Citeste aici: cat de important este masajul in detoxifierea organismului.

Beneficiile masajului asupra corpului nostru

-Aduce un aflux sporit de sange in tesuturi, imbunatatind astfel hranirea acestora.

-Indeparteaza stratul de celule moarte de la suprafata pielii si excesul de sebum in glandele sebacee, avand astfel si rol important in curatirea pielii.

-Stimuleaza activitatea glandelor sebacee, ceea ce contribuie la refacerea echilibrului normal al grasimii pielii.

-Efectul de relaxare vine in urma actiunii favorabile asupra sistemului nervos.

-Invioreza tonusul muschilor, mentine elasticitatea pielii si astfel impiedica formarea depozitelor de grasime de sub piele (celulita)

Citeste aici: Masajul facial – beneficii si cum se realizeaza corect

Tehnica masajului

Cand dorim eliminarea oboselii sau tonifierea anumitor muschi, se poate face masajul partial.

Masajul general se recomanda in orice situatie mai putin cand avem stari febrile, rani, varice, hipertiroidie, boli vasculare sau suntem insarcinate. Miscarea de masaj trebuie sa fie centripeta, adica in sensul circulatiei sangelui, de la extremitati spre inima iar masarea muschilor se va face in sensul fibrelor si ligamentelor, urmarindu-se directia tendoanelor.

Masajul general prezinta doua tipuri de miscari in functie de intensitate: la inceput miscari usoare ( masaj sedativ) si mai tarziu cresc in intensitate (masaj stimulant).

Masajul sedativ

Mangaierea activeaza circulatia venoasa si influenteaza favorabil hranirea muschilor. Se executa printr-o miscare continua si uniforma, palmele sau degetele aluneca pe piele, modelandu-se perfect pe ea. Se va incerca ca mana sa nu se ridice de pe piele in timpul masajului.

Frictionatul este ideal pentru combaterea rigiditatii articulare, contra aderentelor si uniformizarea cicatricelor. Amplitudinea miscarii este in functie de elasticitatea pielii si a tesuturilor subcutanate. Mana ramane fixata pe locul de masaj si nu se deplaseaza pe suprafata pielii, dar in timp ce comprima tesutul se realizeza miscari circulare antrenand cu ele pielea.

Citeste aici: Picioare perfecte prin masaj si gimnastica

-Pentru combaterea durerilor si a contractiilor musculare se foloseste presiunea si se realizeaza in felul urmator: cu palmele sau cu degetele se comprima locul de masat iar contactul cu pielea trebuie sa fie lent, la inceput cu o forta mai mare, apoi stationara si la sfarsit descrescanda (mainile se retrag usor fara a brusca).

Masajul stimulant

Framantatul se foloseste pentru a face tesuturile mai flexibile si a stimula regiunile masate. Se prinde tesutul intre degetul mare si celelalte degete, avand grija sa prindem cat mai bine partile mobile cand masam muschii.

Tapotatul intervine asupra terminatiilor nervoase senzitive si asupra vitalitatii tesuturilor. Miscarile sunt alternative si cuprind o serie de socuri cu intensitate si rapiditate variabila. Miscarile se realizeaza cu pumnul inchis, cu pulpa degetelor sau cu marginea mainilor dinspre degetul mic.

Vibratia consta in miscari penetrante, propagandu-se in tot organismul. Se produc oscilatii, printr-o trepidatie a tuturor muschilor mainii, antebratului, bratului si umerilor. Mana trebuie sa ramana in permanenta pe piele, executand in acelasi timp o presiune de miscari oscilatorii de slaba amplitudine, care nu trebuie sa fie transversale ci perpendiculare pe suprafata tegumentelor.

Citeste aici: Masaj anticelulitic : efecte si beneficii pentru eliminarea definitiva a celulitei

Tractiunea este folosita pentru lungirea elementelor articulare si periarticulare. Acest masaj consta din miscari de intindere in scopul obtinerii unei mobilitati mai mari a articulatiilor.

Pentru relaxare si inviorarea musculaturii, se aplica scuturatul si unele miscari ritmice si scurte ale anumitor parti ale corpului, in special ale membrelor inferioare si superioare.

Uleiul pentru masaj

Pentru a prepara un ulei de masaj, adaugati 2 picaturi de ulei esential la 5 ml de ulei de baza sau la 5ml de crema sau lotiune.

Cele mai folosite uleiuri: mandarina (cu efect relaxant), neroli (cel mai bun ulei antistres), portocal ( reconfortant si un bun stimulator psihic), petitgrain (bun in conditii de stres similar cu neroli), lemn de santal, ylang-ylang (antidepresiv, imbatator si afrodisiac), eucalipt ( bun pentru probleme musculare).

Combinatia de ulei de ghimbir, levantica, musetel ideal pentru masaj in caz de luxatii. Vanataile dispar dupa masajul cu ulei de masline extra-virgin. Citeste aici cum se prepara acasa crema anticelulita pentru masaj.