Mierea si ingrijirea tenului- cum sa ne preparam singure remediile naturale?

Beneficiile mierii pentru ten

Ce contine mierea?

Mierea constituie un element natural continand 20 % apa, 70-80 % amestec de glucoza, fructoza si cantitati mici de protide. Contine cantitati importante din toate vitaminele solubile in apa, acizi organici, esente parfumate de flori, unele substante minerale ca: mangan, fier, siliciu, cupru, potasiu, aluminiu, magneziu. Este o sursa excelenta de energie, fiind un produs hipercaloric care se digera usor si se absoarbe repede. Are proprietati bactericide, distrugand numeroase bacterii si actiune laxativa cand este ingerata pe stomacul gol si insotita imediat de un pahar mare de apa.

Ce este laptisorul de matca?

Laptisorul de matca (elixirul vietii), adica secretia glandelor salivare a albinelor pe care acestea o depun in stup, reprezinta hrana albinei regina (matca)  si combina intr-un mod surpinzator o retea unica de vitamine, minerale, aminoacizi esentiali si substante bioenergetice. Sa nu uitam de mineralele si oligoelementele continute de acesta (fier, magneziu, seleniu, cobalt, calciu) precum si precursori de colagen care contribuie la elasticitatea si intretinerea tegumentelor, a matricei oasoase a osului si a cartilajelor articulare.

Datorita multiplelor proprietati, mierea si celelalte produse apicole devin ingredientele cheie din multe preparate cosmetice: masca de fata cu miere si bicarbonat, masca de fata cu miere si ou, masca de fata cu miere si cafea si masca de fata cu miere si lamaie.

Pielea noastra sufera in fiecare zi din cauza agresiunilor de mediu, precum poluarea, arsurile solare, stresul ambiental, fapt care duce la agravarea problemelor fiecarei tipologii de piele, la imbatranirea prematura si la lipsa stralucirii.

Eficienta produselor apicole cu actiune revitalizanta si regeneratoare este pe deplin demonstrata prin multitudinea cremelor  si lotiunilor cosmetice. Mierea este indicata in special pentru tenul uscat, devitalizat.

Laptisorul de matca are proprietati deosebite in regenerarea celulelor. Aminoacizii care intra in compozitia sa au rol important si in procesele de intinerire. Laptisorul de matca este un elixir foarte puternic, oferit in mod natural, care ajuta pielea sa-si intareasca protectia impotriva factorilor de mediu care cauzeaza imbatranirea prematura.

Pentru tenul deshidratat, uscat, usor iritabil, sensibil la agentii atmosferici sau la variatiile de temperatura, cremele  cu miere si cu laptisor de matca pot fi aplicate pentru hranirea pielii atat seara cat si in cursul zilei, avand grija ca dupa o jumatate de ora de la aplicare sa fie indepartat excesul de crema cu o discheta demachianta. Se aplica masand usor epiderma cu varful degetelor. Citeste aici despre ingrijirea corecta a tenului uscat si deshidratat.

Cand  tenul usor ridat  se descuameaza, fiind lipsit de elasticitate si luminozitate, se recomanda emulsii si masti de fata cu miere dar avand in compozitia lor si  laptisor de matca- un concentrat biologic puternic. Deschide aici si vezi care sunt cele 10 greseli frecvente ce duc la aparitia ridurilor.

In cazul tenului iritat, cu pete rosii sau cu tendinta de congestionare se recomanda cremele cu extract de propolis cu efecte de regenerare asupra pielii si actiune calmanta asupra tenurilor obosite sau congestionate.

Sa ne preparam singure produsele cosmetice potrivite tipului nostru de ten

Contra acneei: tinctura de propolis 10 picaturi, lapte 50 ml, drojdie de bere 5g. Cu acest amestec se tamponeaza portiunile afectate de cosuri.

Pentru tenul cuperozic: Se face un amestec din 50 ml suc de cartofi, miere 50 g si tinctura de propolis 10 picaturi. Se va aplica sub forma de comprese pe zonele afectate de cuperoza. Deschide aici : ce este cuperoza si ce putem fac pentru a scapa de ea.

Pentru toate tipurile de ten: 50 g de sfecla rosie data pe razatoare se amesteca cu 50 g miere si 2 tablete de laptisor de matca dizolvate in putina apa.  Este remediu ideal impotriva imbatranirii premature a tenului.

Pentru tenul sensibil si iritat se obtine urmatorul remediu: mai intai preparam infuzia din mai multe plante medicinale  folosind un amestec din parti egale: coada soriceluli, talpa gastii, flori de soc, musetel. Dupa racire, peste infuzie adaugam 20 ml de tinctura de propolis. Se vor aplica comprese pe locurile iritate de cateva ori pe zi.

Urmatorul preparat vine in ajutorul tenului gras, seboreic si cu porii dilatati: tinctura de propolis 10 ml, miere 10 g si 50 ml de infuzie de patlagina cu proprietati cicatrizante si antiseptice. Se va aplica pe fata sub forma de comprese sau masca de fata cu miere si propolis pentru tenul gras.

Mierea, ingredientul ideal al tenului uscat o regasim si in preparatul ce urmeaza: 50 g miere la care adaugam 50 ml infuzie concentrata de galbenele. Se aplica sub forma de comprese.

Pentru tenul deshidratat si ofilit putem prepara miere de tei 5 g cu 20 ml lapte si 5 g de tarate de grau sau tarate cosmetica. Aplicam masca de fata cu miere pentru ten uscat dupa ce am expus tenul unei bai de abur cu ceai de galbenele.

Putem reda prospetime si vitalitate tenurilor imbatranite si vestejite prin aplicarea urmatorului preparat: cate 10 g de polen si miere se adauga decoctului de vasc (pe care-l obtinem din 10 g vasc la 1 litru de apa , fiert timp de 20 de minute, racit si strecurat). Se va aplica sub forma de comprese. Deschide aici: trucuri de intinerire si remedii naturiste pentru a elimina aspectul de  barbie dubla.

Pentru acnee realizati urmatorul preparat: se formeaza o pasta din trei linguri de miere si o lingurita de scotisoara pudra. Aplicati aceasta pasta in fiecare seara, peste zona afectata de cosuri si spalati-o cu apa calduta in dimineata urmatoare.  Daca tratamentul se aplica timp de doua saptamani tenul va ramane curat si sanatos. Deschide aici: cum sa scapi rapid de acnee?

Putem prepara urmatoarea masca revitalizanta, o masca cu miere si castraveti: se amesteca 2- 3 linguri de ulei de rozamarin cu miere si suc de castraveti. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta. Deschide aici: trucuri de intinerire pentru pielea lasata a gatului.

Masaj cu miere si tarate ( masca de fata exfolianta cu miere si tarate). Se amesteca un pahar de tarate cu doua pahare de miere nezaharisita. Amestecul se unge pe palme si se fac batai usoare pe locurile afectate, pana ce toata cantitatea de miere se lipeste de locul masat, apoi palmele se aplica pe piele cu o forta moderata si se dezlipesc brusc. Se repeta de mai multe ori apasarea si dezlipirea brusca a palmelor timp de 5-10 minute. Se spala amestecul de pe fata cu apa calduta si se aplica o crema hidratanta.

Deschide aici: Masti exfoliante facute acasa si masti cosmetice cu miere pentru tenul uscat.