Paradontoza- cauze, preventie si tratament

paradontoza cauze si tratament

Paradontoza-cauze, preventie si igiena dentara sunt cateva din temele acestui articol care vine in sprijinul nostru pentru a avea gingii si dinti sanatosi si intr-un final zambetul perfect pe care ni-l dorim fiecare dintre noi. Deschide aici: dinti mai albi si stralucitori-trucuri pentru albirea dintilor.

Ce este paradontoza?

Paradontoza (parodontoza, paradontita) este o boala  parodontala infectioasa caracterizata prin acumularea placii bacteriene cu inflamatia gingiei si a ligamentelor parodontale.  Se manifesta prin retractia osului alveolar si a gingiei, cu sau fara supraadaugarea de fenomene inflamatorii. Acesta retractie poate sa fie generala sau localizata, deci practic intre dinte si os apare un spatiu mai larg, denumit punga parodontala cu incarcatura bacteriana, miros neplacut, sangerari. In acesta punga din gingie patrund bacterii, iar inflamatia se extinde in adancime, provocand o continua retragere a gingiei de pe corpul dintelui.

In ultimul stadiu al pradontozei, gingiile sunt retrase in asa masura, incat nu mai pot oferi sustinerea necesara dintelui. Acesta incepe sa se clatine, instabilitatea lui creste, iar in cele din urma ameninta sa cade.

Mirosul neplacut( halena) este dat de substantele rezultate din metabolismul bacteriilor, de exemplu sulfuri sin amoniac.

Care este diferenta dintre gingivita si paradontoza?

Asemanari- atat gingivita cat si paradontoza sunt forme inflamatorii.

Deosebiri- tratata la timp gingivita se vindeca integral intotdeauna, pe cand paradontoza care a afectat profund osul aveolar poate fi cel mult oprita din evolutie, dar nu vindecata complet.

Deschide aici: Gingivita- cauze, preventie si tratament naturist.

 Cauzele aparitiei  paradontozei?

Paradontoza poate fi declansata de unul sau mai multi factori precum: ereditatea, scaderea sistemului imunitar, tulburari metabolice, tulburari endocrine, factori de nutritie si o flora microbiana virulenta cantonata din belsug in cavitatea bucala, lipsa vitaminei C din alimentatie, administrarea unor medicamente cum sunt contraceptivele orale, pubertatea, graviditatea.

O alta categorie de factori ce conduc la aparitia paradontozei sunt: malpozitiile dentare, lipsa contactelor ferme intre dinti, lucrari stomatologice incorect adaptate la marginea dintelui si igiena bucala defectuoasa. Deschide aici: Cum sa te lasi de fumat.

Cand apare paradontoza?

Paradontoza se dezvolta de obicei dintr-o gingivita preexistenta. Paradontoza adultului apare dupa varsta de 30 de ani si este dependenta direct de prezenta placii bacteriene si a tartrului, gingia are diferite grade de inflamatie, cu unele zone de retractie (se desprinde  de pe corpul dintelui)si altele de fibrozare iar osul alveolar prezinta resorbtii neregulate( ii scade continutul osos). Evolueaza lent si raspunde bine la tratament.

Paradontoza adultului tanar ( 20-30 ani) se caracterizeaza printr-o inflamatie gingivala severa si de pierderea rapida a osului alveolar, cu aparitia pungilor parodontale active (poate afecta toti dintii).

Paradontoza juvenila apare la pubertate si este caracterizata de defecte osoase severe la primii molari permanenti si uneori la incisivi (leziunile si inflamatiile gingivale pot sa lipseasca).

Paradontoza prepubertala  este rapid progresiva si poate afecta dentitia de lapte, cat si dentitia definitiva. Se caracterizeaza prin inflamatie gingivala severa cu pierderea osului alveolar, mobilitate dentara si exfolierea dintilor.

Cum recunoastem paradontoza?

Simptomele dupa care putem recunoaste paradontoza sunt: inflamatia gingiei, prezenta pungii parodontale cu sangerea puroiului sau nu, resorbtia osoasa (scadera continutului osului), hipertrofia gingivala (cresterea in volum a tesutului gingival), abcesul in punga parodontala, retractia gingiei cu dezvelirea dintilor, migrarea si mobilitatea dentara si pierderea dintelui.

Tratament paradontoza

In formele degenerative, tratamentul se poate complica necesitand inteventii chirurgicale de desfintare a pungilor parodontale si de completare a osului alveolar pierdut in decursul anilor de suferinta parodontala.

In formele complicate, cu infectii, se recomanda aplicarea locala de solutii cu antibiotice in cabinetul stomatologic.

Sunt situatii cand dintii afectati profund de paradontoza nu mai pot fi salvati, iar dupa extractia lor ramane un defect mare de os care necesita interventii chirurgicale in vederea unei protezari ulterioare.

Un dinte curat are sanse mici de a se imbolnavi, iar orice dinte afectat de paradontoza isi poate ameliora conditia printr-o igiena dentara perfecta acasa sau la cabinetul stomatologic.

Deschide aici: Cum se realizeaza periajul corect al dintilor- sfaturi pentru igienizarea corecta a danturii.

Corectarea igienei orale, este factorul principal de mentinere a rezultatului unui tratament parodontal.

Periajul dentar corect- un prim pas spre vindecare

Periajul dentar corect permite o curatare optima, atat a suprafetelor dentare cat si a santului gingival in care se secreta fluid gingival, o gazda primitoare a microorganismelor anaerobe. In timpul periajului, miscarile energice antreneaza o circulatie mai buna a sangelui la nivelul  marginei gingiei ( zona cea mai afectata de inflamatie)..

Pentru a realiza cu succes indepartarea placii bacteriene de sub marginea gingivala, trebuie sa aducem periuta de dinti cu perii direct in santul gingival la un unghi de 45 de grade cu axul lung al dintelui. Partea laterala a perilor se plaseaza paralel cu axul lung al dintelui, pentru ca apoi sa fie rotita in unghi de 45 de grade astfel incat sa prinda si marginea gingivala libera. Acum , gingia se va presa usor, miscand peria de dinti ritmic inainte si inapoi, avand grija sa nu indepartam varful filamentelor din santul gingival. Dupa aceste miscari, peria se va rula peste coroana dintelui. In modul descris mai sus, executam 10 miscari cu peria de dinti, dupa care ne mutam spre un alt grup format din 2-3 dinti si reincepem operatia de periere ca inainte. In cazul dintilor din zona frontala, periuta se va aseza in lungime si se recomanda miscari ritmice de rulare. Nu uitati sa periati ambele arcade, atat pe fata dinspre obraz cat si dinspre limba (se recomanda o perie de dinti cu peri moi).

Pentru o igienizare perfecta, se fac clatiri cu solutii de sare sau bicarbonat de sodiu (o jumatate de lingurita la un pahar cu apa). Clatirea cu apa de gura, antiseptica, este obligatorie inclusa in ritualul zilnic de ingrijire.

Detartrajul-masura obligatorie in paradontoza

Igiena dintilor si a gingiilor nu ar fi completa fara indepartarea periodica a tartrului (o placa bacteriana mineralizata, dura, aderenta de coroanele dentare, punti, proteze si aparate ortodontice).

Tartrul se formeaza  din resturile de zahar si mancare ramasa intre dinti care ofera bacteriilor mediu ideal de dezvoltare, care se inmultesc si formeaza o depunere, asa-numita placa. In doar cateva zile, depunerile care initial erau moi, se transforma sub actiunea unor substante continute in saliva si astfel apare tartru dentar.

Indepartarea acestui tartru ( detartrajul) se realizeaza numai la cabintul stomatologic si se recomanda a se face la cel mult 6 luni pentru prevenirea bolii parodontale si nu numai. Cand deja suferim de paradontoza, se recomanda efectuarea detartrajului o data la 3-4 luni.

Ce masuri preventive se impun?

Un periaj dentar corect, o alimentatie echilibrata, diminuarea stresului cotidian, abandonarea fumatului, reducerea consumului de alcool, o alimentatie echilibrata si controlul periodic la cabinetul stomatologic sunt cateva dintre masurile ce se impun pentru prevenirea aparitiei paradontozei.

Alimentatia echilibrata recomandat in prevenirea acestei boli parodontale, este de fapt dieta bogata in saruri minerale si vitamine. Forme grave de boala parodontala (paradontoza) au facut indeosebi persoanele care aveau o alimentatie foarte saraca in vitamina C, sufereau de scorbut ( avitaminoza C). Deci, intr-o concluzie, trebuie sa avem o dieta bogata in alimente cu continut ridicat in vitamina C.