O prăjitură cu gust divin ce trebuie preparată măcar o dată în viață. În cele ce urmează vă prezint ingredientele de care aveți nevoie, precum și etapele pas cu pas de preparare a blatului, cremei, siropului și glazurii, precum și modul de montare al prăjiturii. Poate fi făcută sub formă de prăjitură însă poate fi la fel de ușor adaptată ca și tort delicios pentru orice ocazie sau aniversare.
Ingrediente pentru blat:
6 oua
6 linguri zahar
4 linguri faina
3 linguri cacao
3 linguri ulei
o linguriță praf de copt
un vârf de cuțit de sare
Recomandare: L-am făcut în mai puțin de o oră. Nu necesită coacere! Este cel mai simplu tort!
Ingrediente pentru cremă:
2 cutii mascarpone (a cate 250 g fiecare – 500 de grame în total)
200 g ciocolată albă
250 ml frișcă lichidă
un pliculeț gelatină granule
4 linguri apă
Iată și: Tort cu capsuni si frisca – reteta delicioasa si rapida
Ingrediente pentru glazură:
100 g ciocolată cu lapte
50 g ciocolată neagră
150 g frișcă lichidă
50 g unt
Vezi și: Tort de ciocolata cu nuci si miere – Perfect pentru ocazii speciale!
Ingrediente pentru sirop:
3 linguri zahăr
150 ml apă
2 lingurițe esență de rom
Pentru decor:
150 ml frișcă bătută
3 linguri glazură de ciocolată
Iată cum preparăm această minunăție de prăjitură:
Citește și: Reteta tort de biscuiti cu ciocolata: o reteta simpla si rapida pe care nu trebuie sa o ratezi
Începem cu blatul.
Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă cu sarea și cu zahărul adăugat treptat , lingură cu lingură, până acesta se topește complet.
Se adaugă apoi gălbenușurile, unul câte unul. După ce acestea sunt încorporate complet se toarnă și uleiul în fir subțire, amestecând în continuu.
Cu ajutorul unei spatule începem să încorporăm făina ( amestecată în prealabil cu cacao și praf de copt). Se amestecă ușor de jos în sus până la încorporarea integrală.
Se toarnă compoziția într-o tavă ( ingredientele sunt suficiente pentru o tavă cu dimensiunea 25 x 35 cm) tapetată cu hârșie de copt. Se dă tava la cuptor pentru circa 35 -40 minute – sau cel mai bine până trece testul scobitorii. Atenție! Cuptorul să fie preîncălzit înainte de a băga tava. Când este gata copt, se scoate din cuptor se lasă la răcit și se taie în trei felii.
Recomandare: Cheesecake cu zmeură, fără coacere,rapid si răcoros
Trecem la cremă:
Se pune gelatina la hidratat in 4 linguri de apă rece pentru aproximativ 10 minute.
Se rupe ciocolata bucățele și se amestecă cu 250 ml frișcă lichidă. Se pune pe foc și se lasă până se topește. În acest timp amestecăm continuu.
Topim gelatina hidratată pe foc mic, timp de câteva secunde fără să fiarbă, apoi o adăugăm în sosul de ciocolată fierbinte, omogenizând totul foarte bine. Lăsăm amestecul să se răcească la temperatura camerei, apoi cu ajutorul unui mixer încorporăm ciocolata în frișca bătută. Adăugăm și crema mascapone și amestecăm bine.
Iată și: Reteta rulada cu crema de ciocolata facuta in casa
Prepararea siropului:
Se pune zahărul într-un recipient care se așază pe foc, la topit. După ce s-a caramelizat stingem cu apă rece fiind foarte atenți la aburii care se vor forma. Se mai dă în câteva clocote până ce se topește tot zahărul. Când siropul de răcește se adaugă esența de rom.
Glazura se prepară astfel:
Punem într-un vas pe foc ciocolata ruptă bucăți, frișca lichidă și untul. Se amestecă până se omogenizează și se topesc toate ingredientele. Se dă deoparte și se lasă la răcit.
Recomandare: Reteta de CREMSNIT gata in mai putin de 1 ORA – cel mai aromat si pufos cremsnit care l-am mancat vreodata
Montarea prăjiturii:
Se așază o foaie de blat pe un platou, se însiropează cu câteva linguri de sirop, se întinde peste ea jumătate din cantitea de cremă.
Se așază peste a doua foaie de blat și se repetă operațiunile de mai sus. Apoi se acoperă cu ultima foaie, se însiropează și se dă prăjitura la congelator pentru 20 de minute, până se întărește crema.
Iată și: Prajitura la rece cu capsuni ( nu se coace) – reteta rapida, usoara si cu calorii putine
Se scoate prăjitura din congelator și se toarnă peste ea glazura de ciocolată ( se opresc 3 linguri din glazură pentru decor). Se dă din nou prăjitura la frigider până se întărește glazura.
Se taie prăjitura în bucăți pătrate și cu ajutorul unui poș formăm aveline din frișcă. Peste aveline vom turna câte puțină glazură.
Se dă din nou prăjitura la rece câteva ore, înainte de a fi savurată sau devorată de cei dragi.
0 Replies to “Prăjitură cu blat de cacao, cremă de ciocolată albă și mascarpone – Chiar Nu vă pot descrie gustul divin pe care îl are!”