Home / Culinar / Prepararea cozonacilor acasa: reguli, trucuri si sfaturi de la cele mai pricepute gospodine

Prepararea cozonacilor acasa: reguli, trucuri si sfaturi de la cele mai pricepute gospodine

Tu stii sa faci cozonaci? Daca esti in cautare de reguli, sfaturi  si trucuri despre prepararea cozonacilor gustosi si aratosi, citeste: Reteta de cozonac pufos cu nuca si stafide facut in casa pentru seara de Craciun.

Cozonacii bine reusiti se prezinta cu suprafata rumenita, moi si bine copti, iar cand se taie trebuie sa se desfaca in fasii lungi. Cozonacul care la taiere prezinta gauri, este aspru si sfaramicios nu este un cozonac reusit.

Citeste aici: Reteta de papanasi cu branza prajiti in ulei

Iata ce trebuie sa stie orice gospodina care prepara cozonac acasa:

1. Cozonacii nu se lasa sa creasca prea mult in forma inainte de a-i baga la cuptor. Daca au crescut pana la marginea formei, se ung si se baga la cuptor. Daca sunt lasati sa creasca mai mult se produc spatii libere si gauri in coca.

2. Cuptorul nu trebuie sa fie prea tare la inceput, deoarece caldura mare produce imediat o crusta la suprafata aluatului. Aceasta crusta impiedica cresterea normala (cozonacul nu creste, ramane inabusit si cu coca clisoasa, nu are nici gust dar nici aspect).

3. Multe sfaturi de la gospodine pentru alte gospodine:

-Faina trebuie sa fie de calitate si foarte uscata.

-Drojdia  trebuie sa fie proaspata si de foarte buna calitate. De asemenea si ouale trebuie sa fie foarte proaspete. Galbenusurile sa nu fie prea tare incalzite cand se amesteca cu drojdia dospita.

-In timpul framantatului sa nu se rupa coca intre maini.

-In timp ce se adauga untul, coca se impatureste fara sa se rupa.

-Cozonacii preparati cu mai multe oua cresc mai greu.

-Cand se intinde coca pentru a fi pusa in forme, untul cu care se ung formele trebuie sa fie mai mult muiat decat incalzit.

-Daca se pun cozonacii in forma inalta, coca trebuie sa umple o treime din forma iar daca se pun in forme lungi, joase, coca de cozonac trebuie sa umple ceva mai mult decat jumatate de forma.

-Temperatura din cuptor are un rol foarte important: la inceputul coacerii focul trebuie sa fie mai domol, cam 15 minute si potrivit de tare in tot restul timpului.

-Nu se tin cozonacii la cuptor mai mult decat trebuie, caci se inrosesc (cel mult 3/4 ore).

-Cozonacii se prepara cu unt amestecat cu ulei, 3/4 pahar unt si 1/4 pahar ulei ( uleiul ii tine proaspeti mai mult timp). Daca se foloseste mai mult de 300 g la 1 kg faina, cozonacii nu cresc, iar mai putin de 1 pahar la 1 kg de faina, cozonacii nu sunt fragezi.

-Cantitatea de zahar poate fi scazuta pana la 250 g la 1 kg de faina.

-Galbenusurile se freaca cu sare cu 3-4 ore inainte, spre a se colora mai bine aluatul.

-Albusurile nu se pun niciodata toate, ci numai 1/3 din numarul de oua folosite.

-Cozonacii se asaza in forme fie impletiti, fie numai impaturiti.

-Toate operatiile pentru prepararea cozonacilor se fac la cald si ferit de curent rece.

-Cozonacii se pun in forme simpli, fie umpluti cu nuci, rahat, portocale, mac, stafide.

Citeste aici: Reteta de chec cu lamaie si iaurt, facut in casa.

Intrebari si raspunsuri despre prepararea cozonacilor in casa:

Se pot prepara cozonaci si cu oua mai putine? Da, dar respectand regula urmatoare: cu cat numarul de oua este mai mic, cu atat cantitatea de lapte trebuie sa fie mai mare. Cantitatea de lapte din reteta este aproximativa si nu se poate preciza, intrucat sunt diferite calitati de faina care inghit mai mult sau mai putin lichid. Conditia principala este ca aluatul sa se potriveasca in asa fel incat sa nu fie nici prea tare, nici prea moale.

Cum sa ai cozonaci cu luciu frumos?Ca sa obtii acel aspect lucios al cozonacului, trebuie sa-i ungi cu ou de doua ori: o data cand se pun in forma la crescut si a doua oara inainte de a-i pune in cuptor. Si daca vrei se mai pot da la cuptor simpli sau presarati deasupra cu zahar tos sau cu bucatele mici de zahar.

Cum se pastreaza cozonacii dupa ce s-au copt? Dupa ce-i scoti din cuptor se tin la cald si mare atentie nu-i lasam la rece. Se pastreaza intotdeauna inveliti intr-o panza si nu hartie deoarece aceasta din urma ii usuca. Se tin intr-un vas inchis, de preferat de arama si in felul acesta se pastreaza proaspeti mai mult timp.

Citeste aici: Reteta de paine traditionala, facuta in casa dupa reteta bunicii.



loading...


About Camelia

Check Also

Cheesecake cu zmeură, fără coacere,rapid si răcoros

Cheesecake cu zmeură, fără coacere,rapid si răcoros Ingrediente pentru blat: 200g biscuiți simpli sau cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *