Home / Culinar / Reteta mancare de fasole cu carnati- Reteta traditionala din bucataria romanesca

Reteta mancare de fasole cu carnati- Reteta traditionala din bucataria romanesca

Reteta mancare de fasole cu carnati afumati este o reteta traditionala din bucataria romaneasca, savurata si preferata de cei mai multi dinte noi in orice perioada a anului. Am avut surpriza sa mi se ceara sa gatesc mancare de fasole uscata cu afumatura sau carnati chiar de sarbatorile de iarna, asa ca pentru mine si cei dragi este o mancare des preparata la noi in casa. Chiar si cand suntem plecati in concediu ducem dorul unei retete traditionale romanesti, mancare de fasole cu afumatura sau sarmale cu mamaliguta calda. Ei, ce ziceti, gatim romaneste astazi?

Ingrediente reteta mancare de fasole cu carnati:

1/2 kg fasole uscata boabe, de preferat pusa la inmuiat peste noapte

2 cepe

2 frunze dafin

3 morcovi

1 pastarnac

pasta de rosii sau bulion ( 250 ml)

1 lingura ulei de floarea soarelui

sare

piper

cimbru

carnati traditionali romanesti facuti in casa (la alegerea fiecaruia)

Preparare fasole cu carnati facuta in casa:

Ideal ar fi ca fasolea sa fie aleasa cu o zi inainte, spalata si pusa la inmuiat de cu seara. Altfel, intr-o prima etapa trebuie sa ne ocupam de boabele de fasole: se aleg cu grija daca este cazul, se spala, se pun la fiert si schimbam apa de trei ori la putin timp dupa ce da in clocot si se aduna spuma deasupra. Este necesar sa nu sariti peste aceasta etapa de oparire si schimbarea apei de fierbere cel putin de trei ori pentru a evita neplacerile digestive precum indigestia, balonarea, crampele si borborismul care sunt oarecum deranjante pentru oricare dintre noi.

Fasolea se lasa in continuare la fiert intr-o alta apa cu sare, piper si foi de dafin. Se recomanda sa folositi la fiertul boabelor de fasole o oala sub presiune si in felul acesta timpul de gatit al mancarii de fasole cu carnati se micsoreaza (50- 60 minute).

Acum este timpul sa ne ocupam si de carnatii traditionali facuti in casa pe care ii rumenim putin in putin ulei incins, intorcandu-i bine pe toate partile pentru a fi siguri ca sunt facuti. Dupa ce am scos carnatii pe o farfurie curata, in uleiul ramas calim ceapa si legumele pe care le-am tocat si maruntit din timp. Sarea si piperul se adauga dupa gust. Cand ceapa este bine calita se adauga sosul de rosii (bulion, pasta sau rosii pasate) se mai lasa sa dea un clocot si apoi se amesteca cu fasolea bine fiarta si scursa de zeama. Le mai lasam impreuna putin pe foc si dupa 10 minute adugam cimbrul si stingem focul. Pofta buna!

Citeste aici: Cum se face corect gratarul din carne de vita sau porc.

Si daca  esti in cautare de  retete culinare din bucataria romaneasca pe care sa le incluzi in acest an in meniul  sarbatorilor de iarna, citeste aici: Reteta de cozonac pufos cu nuca si stafide, un desert traditional pentru seara de Craciun.

About Camelia

Check Also

Gogosi pufoase, făcute cu lingura. Reteta este mostenită de la bunica si chiar iti aduce aminte de gustul copilăriei.

Gogosi pufoase, făcute cu lingura. Reteta este mostenită de la bunica si chiar iti aduce …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *