Citeste cum sa faci bors de casa fara drojdie dupa reteta bunicii

bors

Daca borsul din magazine nu este pe gustul tau, poti incerca sa prepari singura acasa cel mai gustos bors de casa cu drojdie sau maia pentru bors. Retele facute in casa  dupa sfaturile bunicii si nu numai sunt de departe cele mai sanatoase si delicioase, asa ca daca vrei citeste aici si alte retete preferate de gospodinele harnice: Reteta de socata de casa fara drojdie dupa reteta bunicii.

Iata cum sa prepari bors de casa pas cu pas:

Umplererea borsului cu huste presupune mai intai pregatirea unui vas de pamant sau de lemn (putina sau borcan). La nevoie se pregateste un borcan de sticla. Vasul se spala bine, se limpezeste, se opareste cu apa clocotita, se scurge bine si se usuca. Dupa ce s-a pregatit vasul, se umple borsul astfel: la 10 litri de apa se pune 1 1/2 kg tarate de grau, 1/2 kg malai si o farfurie de husti ramase de la alt bors. Intre timp se prepara o plamadeala din tarate de grau si faina de porumb (malai) amestecate cu apa rece. Se lasa sa stea aceasta plamadeala cel putin 30 de minute. Peste plamadeala se toarna apa clocotita, amestecandu-se mereu cu facaletul. Dupa ce s-a mai racit putin, se adauga hustile, amestecandu-se din nou si 2-3 carbuni stinsi care ajuta la limpezirea borsului si la indepartarea oricarui miros.

Pentru ca fermentatia borsului sa se faca mai repede, se asaza putina la loc caldut, de preferat in bucatarie, in apropierea aragazului. Dupa 12-14 ore, borsul s-a acrit. Se toarna putina apa rece si se pastreaza la loc racoros.

In cazul cand se prepara bors de casa pentru prima data si lipsesc hustile, iata reteta de maia pentru bors din 250 g malai amestecat cu apa fiarta. Dupa ce se raceste putin, se adauga doua linguri de faina de grau. Se amesteca si se lasa sa dospesca timp de 12 ore. Acesta maia se adauga in locul hustilor la umplerea borsului.

Citeste aici: Cum se face iaurt cremos de casa dupa reteta bunicii






0 Replies to “Citeste cum sa faci bors de casa fara drojdie dupa reteta bunicii”